• 21/06/2024

Edelmetaalverwerker Value Trading uit Antwerpen daagt Zuhal Demir voor rechtbank

ANTWERPEN – Europees Garantie Agentschap Internationaal NV, de vastgoedvennootschap achter edelmetaalverwerker Value Trading in Antwerpen, start een rechtszaak tegen de Vlaamse overheid en Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving.

Demir weigerde de omgevingsvergunning voor Value Trading in november 2022 omdat er te weinig garanties waren over de impact van de uitstoot van zware metalen midden de woonwijk en de gevolgen daarvan voor de gezondheid van de inwoners. 

Het bedrijf oogst al enige tijd stevige kritiek door de aanwezigheid in de Jacob Jacobsstraat, midden in woongebied. De Antwerpse deputatie heeft op 13 januari 2022 een vergunning van drie jaar verleend met oog op herlocalisatie, maar 28 omwonenden én het bedrijf zelf gingen in beroep. Demir weigert nu in beroep de omgevingsvergunning omdat het aanvraagdossier en de bijhorende screeningsnota onvoldoende duidelijkheid schept over de uitstoot van zware metalen op de omgevingslucht en dus op de gezondheid van de buren.

 Het bedrijf stapte begin dit jaar al eens naar de rechtbank om de weigering van Demir buiten toepassing te laten verklaren. De rechter wees dat verzoek af en stelde dat Value Trading geen recht heeft op een vergunning. De burgerlijke rechtbank kan er bovendien verder geen uitspraak over doen. De weigering bleef dus van kracht.

Nu start de vastgoedvennootschap achter Value Trading via een zogenaamde aansprakelijkheidsvordering een rechtszaak tegen de Vlaamse overheid en de beslissing van Demir. Het bedrijf noemt de beslissing ‘onredelijk, foutief en disproportioneel.’ Het bedrijf denkt op die manier een schadevergoeding te kunnen krijgen.

Demir: ‘Een rechtszaak aan ons been omdat we de gezondheid van mensen beschermen? Omdat we eerst willen weten wat de gevolgen zijn van de uitstoot van zware metalen vooraleer we een vergunning afleveren? Het is onze kerntaak om zorgvuldig om te springen met de leefomgeving en de gezondheid van mensen en we zullen op dat vlak geen onnodige risico’s toelaten. De ingediende vordering getuigt vooral van een grote arrogantie en een minachting ten aanzien van de omwonenden. Winstbejag is een lelijk iets, is nogmaals bewezen.’ (EM / Foto Wouter VAN VOOREN)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten