• 17/06/2024

Economisch hart van de Diamantwijk wordt in 2023 een ‘groene buurt’

ANTWERPEN – Stad Antwerpen start nog dit jaar met de geplande heraanleg van de Hoveniersstraat, Rijfstraat en Schupstraat. De ambitie is om deze autoluwe straten, het economisch hart van de Diamantwijk, op te waarderen. Een veilige ruimte creëren voor een duurzaam en aangenaam handelscentrum staat daarbij centraal.

Het college keurde in september vorig jaar het voorontwerp voor de heraanleg van de Hoveniersstraat, Rijfstraat en Schupstraat goed. Na inspraak van buurtbewoners en handelaars in december is het concept verder uitgewerkt tot het definitief ontwerp, dat nu werd goedgekeurd door het college.

Erica Caluwaerts (Open Vld, zie foto), schepen voor openbaar domein: ‘Bij de heraanleg van de ‘Diamantstraten’ zetten we maximaal in op vergroening. We kiezen resoluut voor verhoogde plantvakken en groenslingers. Zo komt er meer groen in deze buurt wat zorgt voor meer verkoeling en een grotere klimaatrobuustheid. Ook komt er voldoende zitgelegenheid zodat iedereen kan genieten van de groene omgeving. We creëren hierdoor een opwaardering van het economische hart van de diamant waar een duurzaam, veilig en aangenaam handelscentrum centraal staat.’

Stad Antwerpen wil door de heraanleg de verblijfskwaliteit verbeteren en het handelsgebied, waar de Antwerpse groothandel in diamanten plaatsvindt, aantrekkelijker maken. Dat vertaalt zich in een aantal krachtlijnen op het vlak van mobiliteit, duurzaamheid en erfgoed:

Het ontwerp sluit aan bij de aansluitende, al heraangelegde Vestingstraat. Alle straten krijgen het statuut van woonerf met gemengd verkeer. De primaire toegang blijft behouden aan de Lange Herentalsestraat. Het verkeer kan in beide richtingen rijden. Ook de toegangscontrole voor gemotoriseerd verkeer blijft bestaan. Er komt een flexibel laad- en lossysteem, en er geldt een parkeerverbod. De locaties voor het laden en lossen worden afgebakend door plantvakken.

Het ontwerp is klimaatrobuust: verschillende zones worden vergroend en onthard. Omdat het hierdoor technisch niet mogelijk is om een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen, is ervoor gekozen om het regenwater volledig op te vangen in de straat. Zo krijgen de plantvakken een onderaards buffersysteem, waaruit de bomen en planten op een capillaire manier water kunnen opnemen. Daarnaast plaatst de stad twintig infiltratiepalen met een diepte van zes meter.

Er worden zes nieuwe bomen aangeplant. Daarnaast krijgen de overige plantvakken meerstammige heesters en lage beplanting. Aan de plantvakken wordt zitgelegenheid voorzien. Hierbij wordt rekening gehouden met de zichtbaarheid van camera’s in de wijk. De politie en groendienst beslissen mee over de soort beplanting. De Portugese synagoge is een blikvanger in de Hoveniersstraat. De mooie voorgevel krijgt architecturale verlichting om hem te accentueren. De heraanleg start als alles volgens plan verloopt nog dit jaar, en is dan midden 2023 afgerond. (EM / Foto Open Vld)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten