• 16/07/2024

Duffel moedigt geveltuinen aan voor meer kleur en zuurstof in de woonkernen

DUFFEL – Het lokaal bestuur Duffel wil 20 gezinnen volledig ontzorgen en hen de kans geven om een geveltuin aan te leggen. Hiervoor werkt het lokaal bestuur samen met Groene Gevels vzw, een organisatie die zich inzet voor de vergroening van het stedelijk landschap.

Duffelaars die een geveltuin willen aanleggen, kunnen zich kandidaat stellen via een online formulier op de website. Samen met de inwoners zal de vzw een traject uitstippelen voor de aanleg van een geveltuin. Dit traject begint met een plaatsbezoek en vervolgens wordt er een voorstel opgemaakt met de plantkeuze. De klimplant wordt gekozen per oriëntatie (zon, schaduw of halfschaduw) en hierna komt er een voorstel wat betreft de klimhulp. Na goedkeuring van het voorstel door de inwoner, start de aanleg.

“Geveltuinen zorgen voor een aangenamere leefomgeving met meer biodiversiteit, beter luchtkwaliteit en isolatie van de gevel. Maar een geveltuin aanleggen is niet voor alle burgers even gemakkelijk, zowel het administratieve deel als de uitvoering. Daarom willen we de burgers ondersteunen en volledig ontzorgen”, zegt schepen van milieu & natuur Isabel Glorie.

De gevels moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet het mogelijk zijn om aan de gevel klimhulp te bevestigen en mag het voetpad niet te smal zijn. In het politiereglement zijn alle details te lezen.

Op dinsdag 25 juni vindt er een infomoment plaats over de aanleg van geveltuinen in de bibliotheek van Duffel om 19 uur. Hier krijgen inwoners meer informatie over het hele traject: de mogelijkheden, de soorten klimplanten en klimhulp, de plaatsing en de aanleg. Hiervoor is het wel nodig om in te schrijven via de website van de gemeente.

De gemeente Duffel is een bijenvriendelijke gemeente en ondertekende het klimaatpact met doelstellingen rond duurzaamheid, ontharding en klimaatadaptatie. Daarom doet Duffel ook mee aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. De aanleg van geveltuinen is een extra stap in de goede richting voor deze engagementen en we willen graag meer inwoners met dit aanbod overtuigen om gevelgroen aan te brengen.

Foto gemeente Duffel

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten