• 14/04/2024

Duffel, Bonheiden, Putte en Sint-Katelijne-Waver slaan zondag handen in elkaar

BONHEIDEN – Waarom heeft de doopvont in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Bonheiden een achthoekige vorm? Waarom hangt het schoentje van kindje Jezus los op het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand?

De ‘storytelling’ van Fons Uytterhoeven op zondag 10 september, naar aanleiding van Open Monumentendag,  om 13 en 14 uur heldert deze en nog meer mysteries voor jou op. ‘Storytelling’ omvat een geleid bezoek aan de kerk waarbij de focus ligt op ‘kunst & cultuur’, namelijk  de verhalen die in de kunstwerken (beelden, schilderijen, glasramen,…) die in de kerk aanwezig zijn verborgen zitten. Benieuwd? Deelname is gratis. De plaatsen zijn beperkt. Hier vooraf inschrijven is verplicht of via 015 50 28 70

Zoals vele orgels in België, hebben de meesten orgels een geschiedenis van verandering, aanpassing, verhuizing en uitbreiding. Ook het orgel in Bonheiden kent zijn geschiedenis. Het orgel werd vervaardigd door de firma Pels-D’Hondt uit Herselt en bij de hernieuwing van het instrument werd uitgegaan van het orgel dat in 1909 gebouwd werd door Jos Stevens uit Duffel.

In het midden van de jaren ‘70 werd het orgel onbespeelbaar en werden verschillende voorstellen tot uitbreiding, ombouw of vernieuwing door diverse orgelbouwers en adviseurs bekeken. Midden jaren ‘80 nam het gemeentebestuur het initiatief voor de financiering van een hernieuwing van het kerkorgel. In 1986-1987 werden de plannen voor de hernieuwing van het orgel opgesteld. De vormgeving van het orgel werd in eerste instantie ingegeven door de plaats van het orgel. Na verschillende opties werd besloten dat het orgel ook een gezicht van deze tijd moest krijgen. Er is dan ook een origineel, eigentijds orgelmeubel ontworpen. Eigentijdse accenten liggen in het bewust niet-symmetrische karakter van de kastlijnen en ornamentiek. Recent werden een aantal registers van het orgel stevig hersteld. Tijdens Open Monumentendag zet men het orgel dan ook in de schijnwerpers.

Zondag 10 september geeft Tom Van Der Plas (organist, pianist en dirigent) samen met enkele leerlingen orgel van het Conservatorium van 15.30 uur tot 17.30 uur  een demonstratie van het orgel. Om 20 uur kan je genieten van een orgelconcert met Erwin Van Bogaert en Ben Van Nespen (organisten), Katrijn Aper (saxofoon) en Lies Vandewege (sopraan) en dit eveneens in de Onze-Lieve-Vrouwkerk.

Lili Stevens (CD&V), schepen van cultuur in Duffel: ‘De Duffelse Open Monumentendag schenkt dit jaar bijzondere aandacht aan kapellen. Met het jaarthema ‘Met hart en ziel’ als leidraad hebben we samen met Bonheiden, Putte en Sint-Katelijne-Waver gewerkt aan een fietsroute langs kapelerfgoed. Zondag kan er van 9.30 uur tot 16.30 uur een gedrukt exemplaar van de fietsroute opgehaald worden bij de bib en in de namiddag van 14 tot 17 uur ook bij kapelletjes in het Mouriaubos. Op het Duffelse traject liggen vandaag nog steeds 26 kleine en grotere kapellen.’

‘Startpunt van het Duffelse fietstraject is de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil (zie foto). Deze voormalige bedevaartskapel is op zich al een bezoek meer dan waard, maar op zondagnamiddag 10 september loopt er een unieke tentoonstelling van kapelschatten. Bovendien is er een gidsenploeg aanwezig. Men kan zondag trouwens nog twee kapellen bezoeken. De eerste is de Kapel van het Niets van het UPC Duffel. De tweede is een zeventiende-eeuwse kapel toegewijd aan Sint-Gummarus en Sint-Rumoldus. Ze ligt middenin het Mouriaubos en is eigendom van het lokaal bestuur. Momenteel wordt ze gerenoveerd. De kapeltoezichters geven zondag meer toelichting. Op een boogscheut van dit gebouw staat een Mariakapelletje van de parochie van O.-L.-Vrouw van Goede Wil. Daar geeft een gids tekst en uitleg over deze bidplaats en haar omgeving. Ook Kunstencentrum De Loods, ondergebracht in een vroegere goederenloods, zet van 10 tot 18 uur de deuren open voor het publiek.’ (EM / Foto Gemeente Duffel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten