• 17/07/2024

Dubbeltentoonstelling over werk van Pol Mara in Provinciehuis en in Zoersel

ANTWERPEN – In het provinciehuis kan je in de kunstinstallatie Every Collection Hides Another Collection werk zien van Pol Mara en enkele van zijn tijdgenoten. De installatie naar een ontwerp van kunstenaar Nico Dockx is een unieke toonplek met werk uit de provinciale collectie in wisselende opstellingen. De presentatie rond Mara loopt op werkdagen van vandaag tot en met vrijdag 14 oktober van 8 tot 18 uur. Tegelijkertijd vindt in Cultuurhuis De Bijl in Zoersel een tentoonstelling over Pol Mara plaats. Ook die kan je gratis bezoeken, elke zaterdag (van 13.30 uur tot 18 uur) en zondag (van 11 tot 18 uur) in september.

De provincie Antwerpen heeft een 35-tal werken van Pol Mara in haar kunstcollectie, uit opeenvolgende stijlperiodes. In 1992 schonk het echtpaar Mara 23 werken aan het provinciebestuur. Recent mocht de provincie nog vier schilderijen ontvangen uit de nalatenschap van Maria Mara, die in september 2020 overleed. Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor de Provinciale Kunstcollectie: ‘Het moge duidelijk zijn dat Maria Mara de kunstenaar en de provincie nader tot elkaar gebracht heeft. In 2008 liet ze in een interview in Gazet van Antwerpen noteren dat het haar wens was om in het provinciehuis – en niet in een regulier museum – een retrospectieve te organiseren met werk van haar echtgenoot. De provincie heeft altijd veel gedaan voor Pol. Samen met Ernest Van Buynder en het gemeentebestuur van Zoersel willen we met een dubbeltentoonstelling de kunstwerken van Pol Mara meer dan 100 jaar na zijn geboorte laten voortleven onder de mensen. Naast een tentoonstelling in Zoersel, tonen we ook werk in het provinciehuis, meer specifiek in de kunstinstallatie Every Collection Hides Another Collection.’

Om het belang van Pol Mara binnen het Belgische artistieke milieu van de twintigste eeuw te benadrukken, maar bovenal ook vanwege de verbindende rol die hij daarin speelde, werd gekozen voor een greep uit de volledige loopbaan van de kunstenaar in confrontatie met kunstwerken van collega-kunstenaars. Naast werk van Mara zie je kunst van onder meer Vic Gentils, Paul Ibou, Camiel Van Breedam, Guy Vandenbranden, Mark Verstockt, Jan Dries en Jan Cox. De expo in Zoersel toont, onder dezelfde titel, een tweede selectie. Die combineert bruiklenen van de provincie met werk uit onder meer de kunstverzameling van Universiteit Antwerpen.  Op 8 december 2020 was het een eeuw geleden dat Pol Mara (1920-1998) als Leopold Leysen werd geboren in Borgerhout. Die verjaardag was de reden voor deze tentoonstelling. Door de coronacrisis werd het project tot tweemaal toe uitgesteld.

Met Every Collection Hides Another Collection toont de provincie Antwerpen haar kunstcollectie in al haar verscheidenheid aan een breed publiek. Tussen 50 palen van vijf meter hoog bieden hangrekken, vitrines en legplanken ruimte voor presentaties. De mobiele en aanpasbare constructie uit gerecycleerd hout is een verrassend maar passend element in het gebouw. Bezoekers kunnen langs en doorheen de installatie wandelen en de werken vanuit verschillende perspectieven bekijken. Regelmatig zijn er andere stukken uit de kunstcollectie te zien. Periodiek ligt de focus op een specifieke kunstenaar of thema. In 2021 ontving de provincie Antwerpen de Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap in de categorie ‘Kunst in Opdracht’ voor deze kunstintegratie. Info: www.provincieantwerpen.be > Pol Mara en tijdgenoten. (EM / Foto Jacques Sonck)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten