• 16/07/2024

Dubbel aantal hellende en bellende vlakken voor handels- en horecazaken

MECHELEN – In december 2023 werden zeventien hellende en bellende vlakken geleverd aan handels- en horecazaken in de Onze-Lieve-Vrouwestraat en de Grote Markt. Op dit moment wordt de tweede lading van zeventien oprijplaten geleverd aan de deelnemende zaken uit de Bruul, Geitesraat, Blauwhondstraat, Borzestraat, Botermarkt en Désiré Boucherystraat. Stad Mechelen zet zo de samenwerking met Dito vzw verder om de integrale toegankelijkheid van de stad voor alle Mechelaars te verbeteren.

“Uitbaters kunnen hellende en bellende vlakken aan hun ingang plaatsen om vlotte toegang te verlenen aan rolstoelgebruikers, kinderwagens en mensen met mobiele hulpmiddelen. Voor zaken die hun hellend vlak niet permanent kunnen plaatsen, bestaat er een bellend vlak. Wanneer een bezoeker gebruik wil maken van het hellend vlak, kan er aangebeld worden met de bel die uitbaters bij de inkom plaatsen,” licht schepen van toegankelijkheid Rina Rabau Nkandu toe. “Met deze tweede fase in de samenwerking rond de hellende en bellende vlakken staat de teller op vierendertig zaken die nu over drempelhulp beschikken. Dit najaar zullen we de derde fase opstarten.”

Een plaats is pas integraal toegankelijk als ook de weg er naartoe zonder drempels kan verlopen. Zeker wanneer een stad en haar gebouwen een historisch hart hebben, is de toegankelijkheid van gebouwen, handelszaken en straten een uitdaging. Om de Mechelse straten toegankelijk te maken wordt het advies van Inter Vlaanderen ingewonnen bij heraanleg of nieuwe stadsinfrastructuur. Zo zijn de vernieuwde winkelstraten nu meer aangepast aan rolstoelgebruikers, mensen die zich met hulpmiddelen verplaatsen en voor kinderwagens.

Om ook de toegang tot horeca- en handelszaken te optimaliseren, startte stad Mechelen een samenwerking met Dito vzw. Deze organisatie screent locaties op toegankelijkheid, geeft advies en plaats hellende vlakken. Dankzij het hellend vlak kan iedereen op een veilige manier het gebouw betreden. Maar ook voor inrichting van de zaak is Dito een goede partner. Ze geven tips om de binnenruimte beter begaanbaar te maken en komen na verloop van tijd op bezoek om te evalueren.

AVD Travel is een van de zeventien deelnemende zaken in deze tweede fase. Naast het toegankelijk maken van hun zaak, is het ook mogelijk om een toegankelijk reis op maat mogelijk te maken. Gilles van Dijck is er zaakvoerder: “Als kantoor hebben wij de kans gekregen van de stad Mechelen om deel te nemen aan het project hellende en bellende vlakken. Aangezien wij gevestigd zijn in het hart van Mechelen op de Bruul, hechten wij veel waarde aan toegankelijkheid. Als reisbureau willen wij ervoor zorgen dat iedereen, ongeacht fysieke beperkingen, makkelijk toegang heeft tot onze diensten. Ons kantoor bevindt zich in een drukke winkel-wandelstraat, waar veel mensen dagelijks passeren. Door deel te nemen aan het oprijramp project van de stad Mechelen, willen wij het voor rolstoelgebruikers en mensen met mobiliteitsbeperkingen eenvoudiger maken om onze winkel te bezoeken.”

Foto stad Mechelen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten