• 17/07/2024

Drukke erfgoedkalender dit weekend en talrijke ‘lente’-evenementen (ook in jouw buurt?) (1)

ANTWERPEN – Zowat in elke gemeente of gehucht is er dit weekend wel iets te doen. De meeste activiteiten staan in het teken van Erfgoeddag maar er is veel meer. Onze activiteitenkalender is dan ook vier keer langer dan anders en verschijnt in twee delen, vandaag en morgen. En nog is hij ver van volledig. Ook de vorige dagen kon je op onze website al kennismaken met talrijke evenementen van dit weekend.

*ANTWERPEN – Wie de verschillende afdelingen – bakkerij, slagerij, hotel en toerisme – van PIVA aan het werk wil zien en wil proeven van de sfeer en het lekkers dat PIVA te bieden heeft, kan dat morgen. Tijdens de opendeurdag kun je de leerlingen van alle afdelingen in actie zien, maar je kan ook zelf aan de slag in een workshop. Je maakt er ook kennis met het aanbod van CVO Vitant. Info: https://www.piva.be/, https://www.cvovitant.be/

*HOBOKEN – Sinds vanmorgen zijn de Kruger- en Zuidwegbrug  geopend. Fietsers en voetgangers krijgen hiermee een nieuwe vlotte, veilige en comfortabele verbinding tussen het district Hoboken en het centrum van Antwerpen. De Krugerbrug gaat over de spoorlijn Antwerpen – Puurs en verbindt Hoboken-centrum met het natuurgebied Hobokense Polder, het industrieterrein Blue Gate Antwerp en verderop het stadscentrum. De Zuidwegbrug takt ten zuiden van het spoor dwars aan op de Krugerbrug, en maakt over de Zuidweg de verbinding met het Jef van Lindenfietspad (F13) richting Hemiksem.

*DEURNE – Zondag vindt zowel Erfgoeddag als Open Ateliers Deurne plaats. Tussen 11 en 18 uur krijg je de kans om binnen te kijken in de 31 ateliers van kunstenaars en ambachtslieden. Info: www.deurne.be/openateliers, https://izi.travel/nl/cf2b-open-ateliers-deurne-2023/nl#80343175-b80e-4d05-a857-c3ca3e0f03d2 en https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-deurne-1/nieuws/erfgoeddag-2023-in-deurne

*MOL – Het containerpark van Millegem blijft tijdens de asfalteringswerken in de Vinkenstraat bereikbaar via KMO-zone Mariëndal. De nodige verkeerssignalisatie wordt hiervoor geplaatst. De obstructieblokken in Mariëndal die normaal verhinderen dat je het verkeerspark langs die kant kan bereiken, worden tijdelijk verwijderd. De maatregel geldt vanaf de opening van het containerpark vandaag 15 uur tot na de afloop van de werken.

*MORTSEL/DUFFEL/LIER/KONTICH – In de Kringwinkels van Opnieuw & Co schijnt morgen alvast de zon. Ze halen al hun zomerspullen boven, om jouw huis, tuin of terras helemaal zomerklaar te maken. Ben jij nog op zoek naar tuinmeubelen, fietsen of buitenspeelgoed? Neem dan zeker een kijkje in een van hun vijf winkels. Je vindt er tevens bloemenjurkjes, opblaasspeelgoed en zwembaden tot picknickmanden en ligstoelen.

*LIER – Morgen bezoeken enkele leden van de Belgian Federation of Tourist Press (BFTP) de stad. De Belgian Federation of Tourist Press bestaat al meer dan 30 jaar en verenigt journalisten, schrijvers, fotografen, docenten, gidsen,… BFTP informeert en stimuleert de toeristen om met rijkere en boeiende inzichten nieuwe horizonten te verkennen.

*EKEREN – Morgen nemen inwoners van Dragondersstraat, Asterlaan, Lindenlei, De Kleine Geest, De Beukelaerlaan, Hoogpadlaan met Constant Jordaenslaan, Voetboogstraat met Klein Hagelkruis en Groot Hagelkruis, Oppergaaistraat, Pastorijveld, Hoeklaan, Bedevaartstraat, Groot Hagelkruis (zijstraatje), Konijnenberg, Jaak Lindersstraat, Schepersveldlei met Frans Standaertlei en Lodewijk Andersonstraat en Van de Wouwerstraat deel aan de Lentepoets. Het district voorziet voor de 600 deelnemende een brunchbox.

*SINT-KATELIJNE-WAVER: Al bijna 250 jaar begroet een statige classicistische inkompoort de bezoekers aan domein Roosendael. Vorig jaar zijn Stichting Kempens Landschap en Roosendael vzw gestart met de restauratie van het interieur. De conciërgewoonst in poortwoning oost is omgetoverd tot een bezoekersonthaal en poortwoning west is een onthaal voor groepsrondleidingen geworden. Zondag kan je dit zelf ontdekken.

*BOOM -Via tal van demonstraties en infomomenten maak je morgen bij PTS Boom kennis met alle facetten van STEM (science, technology, engineering en mathematics), dé troef van deze moderne en ambitieuze school. Hier studeren de ingenieurs van morgen maar ook voor wie liever meteen na het middelbaar het beroepsleven induikt, biedt de school heel wat mogelijkheden.  Info: https://www.ptsboom.be/

De Internationale Lutherie School Antwerpen is een voltijdse opleiding muziekinstrumentenbouw die uniek is in de Benelux. Wie de geheimen van instrumentenbouw wil leren kennen kan morgen  de ateliers bezoeken in Boom. Gepassioneerde leerkrachten staan je te woord tussen 10 en 17 uur. Info: https://www.instrumentenbouw.be/

*RUMST – Zondag organiseert het lokaal bestuur voor de eerste keer de ‘Rupelkleidag’. Een gezinsdag rond de eigen Rumstse klei, natuur en geschiedenis, vol met interessante en creatieve workshops, activiteiten en een picknick. Doorlopend zijn er creatieve en wetenschappelijke kinderworkshops. Op een VR-tafel kan je graven in de verschillende lagen van onze aarde, als een echte paleontoloog. Info: https://www.rumst.be/rupelkleidag

*LINT – De Liersesteenweg wordt vanavond omstreeks 17 uur terug opengesteld. Plaatselijk verkeer kan terug door. De werf is nog niet helemaal voltooid, dus de signalisatie blijft wel staan, zodat de werkmannen toch veilig kunnen verder werken. Maar de obstakels op de weg worden weggenomen. Auto’s kunnen in beide richtingen rijden. De werf zal definitief opgeruimd worden ten laatste op vrijdag 28 april.

Heb je een toestel dat stuk is, maar nog te goed om weg te gooien? Breng het dan morgen tussen 13 en 17 uur mee naar het Repair Café Lint in DC De Schakel aan het Oudstrijdersplein 1 (zie foto). Meld je aan bij het onthaal, bestel een drankje en wacht tot het je beurt is. Samen met een vrijwilliger kan je dan aan de slag om je toestel opnieuw aan de praat te krijgen. Zo wordt waardevolle praktische kennis overgedragen.

Herontdek de parel uit de Vlaamse theaterliteratuur ’Het Gezin van Paemel’ en kijk naar het Vlaanderen van vandaag. Waar nog steeds gewerkt, geïntegreerd en geassimileerd moet worden. Waar klassen en gemeenschappen nog altijd niet elkaars taal spreken. Waar families uit elkaar worden gereten. Het stuk wordt morgen om 20 uur opgevoerd in Zaal Roeland. Info: https://www.lint.be/activiteiten/detail/249/skagen-het-gezin-van-paemel.

Jacques Stotzem geeft morgen om 20.30 uur een concert in Het Groot Verzet. Stotzem is een van de ‘fingerstyle’ gitaristen met de meest omvattende en veelzijdige stijlen. Deze Belgische gitarist, die in 1959 in Verviers geboren werd, heeft zeventien cd’s op zijn naam staan. Info: https://www.lint.be/activiteiten/detail/493/vzw-de-vrienden-van-het-groot-verzet-presenteren-jacques-stotzem.

Edwin MARIËN

Foto Gemeente Lint

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten