• 27/05/2024

Drugsbende opgerold na huiszoekingen in Antwerpen, Turnhout, Hemiksem en Berlaar

ANTWERPEN – De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft veertien huiszoekingen uitgevoerd  in een onderzoek naar import van cocaïne via de Antwerpse haven.

Twee ladingen, in totaal meer dan twee ton cocaïne, werden onderschept. Acht verdachten zijn onder aanhoudingsmandaat geplaatst door de onderzoeksrechter in Dendermonde.

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen startte in 2023, in opdracht van het parket van Oost-Vlaanderen, een onderzoek op naar de import van drugs via de Antwerpse haven.

Het parket besliste om de onderzoeksrechter in Dendermonde te vorderen voor het verdere onderzoek.

Uit het eerste onderzoek bleek dat er containers met een deklading via de Antwerpse haven het land binnenkwamen, en vervolgens overgebracht werden naar een loods. Daar werd de cocaïne uit de container gehaald en verdeeld over de afnemers.

Verder onderzoek toonde aan dat de organisatie vermoedelijk beschikte over een reeks facilitators die hand- en spandiensten verleenden voor de uithaling van de drugs uit de containers.

Zo waren er havenarbeiders die instonden voor het verplaatsen van containers, medewerkers die instonden voor de planning en toegang tot de haven, vrachtwagenchauffeurs om de containers te vervoeren, huurders van loodsen, …

Tijdens het onderzoek werd in het kader van dit dossier in de Antwerpse haven een container met 1,2 ton cocaïne onderschept. In Colombia kon de Douane een lading van 917 kilogram tegenhouden.

De FGP Oost-Vlaanderen heeft nu, in samenwerking met de Lokale Politie Kruibeke/Temse, Lokale Politie WANO en FGP Antwerpen, veertien huiszoekingen uitgevoerd in Temse (4), Beveren (2), Antwerpen (2), Turnhout (2), Hemiksem, Wichelen, Zele en Berlaar.

Hierbij werden elf verdachten gearresteerd. Ze werden allen verhoord, waarna de onderzoeksrechter in Dendermonde besliste om acht personen te laten voorleiden.

Deze werden alle acht onder aanhoudingsmandaat geplaatst. De andere drie werden vrijgelaten.

Tijdens de huiszoekingen werd meer dan 50 000 euro in cash geld, drie vuurwapens en vijftien blokken cocaïne aangetroffen. (EM / Foto Archiefbeeld)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten