• 24/07/2024

Dringende en ingrijpende werken aan Zilvermeer, ontmoet schaapjes in Tabloo

MOL – Na de paasvakantie voert het Zilvermeer binnen de grenzen van het recreatiedomein uitgebreide kappingswerken uit om de veiligheid van campinggasten en bezoekers te garanderen. De werken zijn dringend nodig om dode en zieke dennenbomen te verwijderen voor de start van het drukke zomerseizoen. Naast de veiligheid zorgen deze noodzakelijke beheerswerken op termijn voor extra biodiversiteit en een ecologisch sterker bos. Net zoals talrijke monotone dennenbossen in de regio kampen de bomen van het Zilvermeer met ziektes en hittestress. Het gemeentebestuur en Agentschap Natuur en Bos gaven groen licht voor de werkzaamheden.

Het recreatiedomein van het Zilvermeer bestaat naast prachtige meren en vijvers grotendeels uit beboste zones. Net zoals de talrijke andere dennenbossen in Mol gaat het over aangeplante bomen van vele decennia geleden, vooral met het oog op houtvoorziening voor de steenkoolmijnen.

Frederik Loy (CD&V), schepen voor groen: ‘Ook de bossen van het Zilvermeer bevinden zich, net zoals talrijke monotone bosgebieden in onze regio met dennenbomen, in een povere conditie. De oorzaken hiervoor zijn divers, waaronder ziektes en hittestress door het wijzigende klimaat. Gevarieerde bossen met meer inheemse loofbomen zijn veel sterker bestand tegen de nieuwe omstandigheden. Door 25 à 30 procent van de zwakste bomen doelgericht te dunnen, ontstaat er veel meer leven en biodiversiteit in de ondergroei. Wanneer je op het Zilvermeer naar de kruinen van de bomen kijkt, zie je bij de zieke bomen amper nog groen. De schors valt in grote hoeveelheden van de stammen af. Bij hevige wind zijn de bomen uiterst kwetsbaar met een risico op afbrekende takken of zelfs omvallen.’

Hans De Groof (N-VA), schepen voor toerisme: ‘In deze situatie is dringend ingrijpen noodzakelijk. De kappingswerken bevinden zich op de camping, de speeltuin en het bosgebied naast natuurgebied Buitengoor-Meergoor. Na de werken wordt voor de camping nieuwe aanplanting voorzien. Naast dunningswerken worden er op verschillende plaatsen kleine boszones volledig gekapt. Deze vrijgemaakte bosstukjes krijgen vervolgens volop natuurlijk zonlicht, wat de bosverjonging versnelt en de biodiversiteit sterk verhoogt. Uiteraard vraagt het even geduld om de eerste resultaten te zien.’

De werken worden op weekdagen en buiten de vakantieperiodes uitgevoerd zodat er geen veiligheidsrisico’s zijn voor bezoekers en recreanten. Wanneer nodig worden bepaalde delen van het recreatiedomein afgesloten.

Met ‘LandschAAp in verandering’ brengt het Jakob Smitsmuseum een ode aan het Kempische landschap van Smits tot nu. Door de renovatiewerken aan het museum kan je op zondag 23 april, Erfgoeddag, terecht in en rond Tabloo aan de Gravenstraat 3 in Dessel. Van expo-rondleidingen tot schapen ontmoeten kan van 10 tot 17 uur. Alle activiteiten zijn gratis. Een rondleiding met gids reserveer je vooraf via jakobsmits@gemeentemol.be.

*PROGRAMMA: 10 tot 12 uur voorleesmomenten Leescaravan Bibliotheek Dessel; 10, 11, 13.30 uur en 14.30 uur expobezoek met gids; 10 – 17 uur vrij bezoek expo ‘Landschap in verandering’, ontmoeting met schaapjes, lezingen Kemp vzw, briljante Boekenmarkt Stuifzand, kinderexpo ‘Jacquot en de lichtzoeker’, zoektocht voor kinderen en wandeling ‘De landschappen van Smits’. Parkeren kan op Parking Tabloo of via de Kastelsedijk. Inrit aan banners Erfgoeddag. (EM / Foto Gemeente Mol)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten