• 22/06/2024

Dries Van Gestel (Arendonk): ‘En zeggen dat ik zin had op om op te geven’

LA LOUVIERE – Twee Antwerpenaars kleurden de 81ste editie van de Franco-Belge, een – door het parcours en de hitte (aan de aankomst was het 34 graden) – zware wedstrijd tussen Doornik en La Louvière. Het was echter een Noor die met de overwinning aan de haal ging: Alexander Kristoff. Dries Van Gestel hield een perfecte algemene repetitie voor het EK van zondag en werd tweede, de alweer bijzonder ijverige Victor Campenaerts – afgelopen zondag nog de beste in Leuven – derde. Hij werd gehuldigd als de strijdlustigste renner.

139 deelnemers namen de start aan de Kathedraal van Doornik. Vorig jaar won Fabio Jakobsen maar die werd er dit keer, net als een hele resem sprinters – afgereden. In 2021 werd nog in de omgekeerde richting gereden en wellicht doet men dat volgend jaar opnieuw maar dit parcours is een stuk selectiever. Na een tocht van 94 kilometer door Henegouwen dienden in La Louvière nog vier plaatselijke ronden te worden gereden waarin telkens de loodzware Rue Bois de Breucq beklommen moest worden. Het was daar dat Dries Van Gestel uit Arendonk, op 8,5 kilometer voor het einde, demarreerde Hij reed toen voorop in het gezelschap van De Buyst en Kristoff. Maar wie kwam er als een bezetene aangestormd? Victor Campenaerts, die zich weer een hele wedstrijd lang de naad uit het lijf had gereden. Uiteindelijk won Kristoff voor Van Gestel, Campenaerts en De Buyst.

Van Gestel: ‘Ik probeerde Kristoff nog te verschalken maar hij is enorm sterk. Hij kon me remonteren en ook Jasper sloot nog aan om van Campenaerts maar te zwijgen. Die probeerde het op minder dan 300 meter voor de streep maar uiteindelijk won de man met de allersnelste benen. Ik denk niet dat ik teleurgesteld mag zijn. Ik zit mee voorin met Campenaerts, die zondag won in Leuven, en  Kristoff, die al een serieus palmares heeft. ‘

‘Ik rij mijn beste wedstrijden wanneer ik in het begin van de koers zin heb om op te geven. Dat was alvast het gevoel dat ik aan de start had. Ik weet wel dat het altijd goed komt maar serieus, in het begin draaide het niet echt. Uiteindelijk kwam ik er toch door omdat ik aanvankelijk wat ‘conservatiever’ omsprong met mijn krachten. Ik hoop dat ik geen slechte indruk heb gemaakt want ik zal zondag ook serieus wat werk moeten opknappen. Ik moet in orde zijn maar ik mag zeker niet klagen over mijn vormpeil. Uiteraard was dit een zware wedstrijd maar koersen om te trainen bestaat niet meer.  Vroeger zegden ze dat wel over de races in januari en februari. Die  wedstrijden waren om erin te komen maar dat is voltooid verleden tijd. Het was weliswaar een lastig parcours. Er stond verrassend veel wind. De warmte maakte het moeilijk . Je moest voortdurend drinken, op je voeding letten, kortom: zorgen dat je koel bleef.  De weg was niet meteen supergoed. Ik ben twee keer lek gereden en heb telkens behoorlijk wat tijd verloren om terug te keren. De opeenvolging van de hellingen zorgde voortdurend voor breuken in het peloton. Vooral op de Rue Bois de Breucq wou iedereen vooraan zitten. Degenen die al moeite hadden moeten doen om mee voorin te geraken, zakten erdoor. Rij jezelf voorin, dan moet je anderen passeren. Kortom, die mierenhoop maakte het koersen wel lastig. Morgenochtend vertrekken we naar het EK in München. Met Merlier maken we een kans maar de Nederlanders hebben Jakobsen en de Fransen al hun sprinters geselecteerd.’ Na het EK rijdt Van Gestel deze maand nog de Schaal Sels en Overijse.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten