Drie weken na aanvang van werken vangt nooddorp eerste vluchtelingen op
ANTWERPEN – Men hoopte in Antwerpen om de Rolling Stones naar de festivalweide op Linkeroever te krijgen. Het managementbureau van de Britse groep haakte echter af en koos voor het Koning Boudewijnstadion. De locatie kreeg ondertussen een heel andere bestemming. Drie weken geleden begon stad Antwerpen er met de bouw van een nooddorp voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Het evenementenmanagementbedrijf E-demonstrations uit de Dynamicalaan in Wilrijk zorgde voor een huzarenstukje. Morgen nemen de eerste vier gezinnen er hun intrek. Vandaag namen burgemeester Bart De Wever (N-VA, rechts op de foto ) en Oleh Shamshur (links op de foto), de ambassadeur van Oekraïne, er een kijkje.
De Wever: ‘Mensen zullen hier samenwonen met landgenoten. Dit is een veel beter idee dan de private markt waar ondertussen al een hoop malafide figuren aan het werk zijn. Zo hebben we nog maar een paar dagen geleden achttien Oekraïners, die door een huisjesmelker in erbarmelijke omstandigheden in de Korte Leemstraat waren ondergebracht, bevrijd. Oekraïners worden bij hun aankomst voor 24 uur doorverwezen naar De Tol in Deurne. Daar wordt dan beslist waar ze terecht kunnen. Alleenstaanden blijven er, gezinnen komen naar hier, enkel wanneer ze dat willen. In eerste instantie zullen dat 600 mensen zijn maar we kunnen het dorp uitbreiden naar 1 000 plaatsen. In principe blijft het één jaar staan maar het ligt voordehand dat deze termijn kan verlengd worden. Daarenboven werden er afspraken gemaakt dat het terrein terug in de oorspronkelijke staat zal moeten gebracht worden. Daarom wordt er bijvoorbeeld niet met beton gewerkt. De mensen zullen een huurprijs betalen naargelang van hun inkomen. Die mag niet te hoog liggen maar ook niet te laag want buurtbewoners die er minder goed aan toe zijn mogen niet worden benadeeld. Hoeveel vluchtelingen in Antwerpen zullen belanden is niet duidelijk maar het zouden er weleens heel veel kunnen zijn. 25 procent van de asielzoekers verblijft op Antwerps grondgebied. OCMW’s van andere steden en gemeenten sturen die mensen maar al te graag door naar ons dus nu wordt het niet anders. Indien dit terrein te klein wordt breiden we uit op rechteroever.’
Projectmanager Matthias Levrie van E-Demonstrations: ‘Toen de evenementensector plat lag omwille van corona hebben wij voor de stad in geen tijd de vaccinatiedorpen in de Zoo en Antwerp Expo opgebouwd. Nu vroeg de stad om dit werkje aan te pakken. We zijn erin geslaagd om op 36 uur tijd met een ploeg van 60 mensen in De Tol appartementen te voorzien van elektriciteit, water en gas en de schilderwerken te doen. Wat we hier realiseren is waanzin: op drie weken hebben wij de grondwerken uitgevoerd. Terwijl de eerste units gebruiksklaar zijn werken we door. Half juni moet alles klaar zijn. Er komen 104 appartementen met elk 55 vierkante meter leefruimte, twee slaapkamers, sanitair en een eigen keuken. Verder wordt een school gebouwd en komt er medische en psychologische opvang in het Oekraïens.’ Er zijn trouwens al Oekraïners aan het werk. Alona Masur is één van hen. ‘Ik ben een maand geleden in Antwerpen terecht gekomen. Ik fungeer als tussenpersoon voor mijn tien landgenoten die nu al op het werf werken als loodgieter, elektricien, meubelmaker of poetshulp .’ De kostprijs van het nooddorp werd aanvankelijk op zes miljoen euro geraamd maar dat bedrag werd al ruim overschreden. De stad Antwerpen pré-financiert en krijgt alles terugbetaald door de Vlaams Overheid.
Edwin MARIËN