Drie nieuwe zoektochten door onbekend Borgerhout, UAntwerpen is ambitieus
BORGERHOUT – Vanaf nu kan je de gratis brochure met wandelzoektochten in Borgerhout editie 2023 ophalen op verschillende locaties. De publicatie is samengesteld door Borgerhoutse senioren van de seniorenraad, maar brengt wandelplezier voor het hele gezin.
De brochure bevat drie wandelzoektochten. Zoektochten blijven een populaire activiteit voor senioren, maar ook gezinnen kunnen ermee op wandel. Samen met (groot-)ouders en (klein-)kinderen ontdekken wandelaars de verborgen plekjes en verscholen verhalen achter gevels, straten en kruispunten in Borgerhout. Zo leer je Borgerhout helemaal anders kennen terwijl je leuke vragen oplost. Ben Van Duppen (PVDA), districtsschepen voor senioren: ‘De wandelzoektochten brengen jaarlijks een paar honderd ouderen en minder ouderen op de been doorheen Borgerhout. Ze leren ons district op een unieke manier kennen en dat is super om te zien.’
Het district bundelde de wandelzoektochten in een brochure. Deze is online beschikbaar, maar kan je ook gratis ophalen in het districtshuis, bibliotheek Vrede, aan de gezondheidskiosk op het Terloplein, of in één van de zes dienstencentra van Borgerhout. De brochure is ook beschikbaar in het bezoekerscentrum van Visit Antwerpen aan het Steenplein. Daar wordt de brochure sinds een paar jaar ook gretig meegenomen.
Ria en Brigitte, beiden 60+, en inwoonsters van Borgerhout: ‘Deze wandelzoektochten van district Borgerhout zijn gratis en toegankelijk voor iedereen. Het is puur voor het plezier en je kan ze samen met kinderen of kleinkinderen oplossen. Bovendien steek je er iets van op en ook wij ontdekken nog steeds Borgerhoutse plekjes die we nog niet kenden.’ Info hier
Klimaatneutraal tegen het jaar 2030, fossielvrij tegen 2050. Die ambitieuze doelstelling legt de Universiteit Antwerpen zichzelf op.
In 2018 bedroeg de uitstoot van UAntwerpen 41 882 ton CO2-equivalent. Dat is evenveel koolstofdioxide die in de lucht wordt geblazen als bij een autorit van 160 miljoen kilometer. Om volledig klimaatneutraal te worden tegen 2030, met een effectieve emissiereductie van minstens 55 procent, moet de uitstoot van de universiteit elk jaar met 4,6 procent dalen. De grootste verbruikers op de campussen blijft infrastructuur: goed voor 39 procent van de totale ecologische voetafdruk. Het leeuwendeel daarvan is toe te schrijven aan het gasverbruik. Toch daalde tussen 2018 en 2021 het verbruik van stookolie met 54,2 procent. Voor de elektriciteit, die de universiteit overigens volledig aankoopt als groene stroom, was er een daling van bijna tien procent. Een deel van het Departement Biologie op Campus Drie Eiken zal later haar intrek kunnen nemen in een gloednieuw, duurzaam gebouw.
Tegen 2030 zouden 80 procent van de maaltijden die aangeboden worden door de Komida’s vegan of vegetarisch moeten zijn. Klimaatcoördinator Matthias Verstraeten: ‘Rood en bewerkt vlees moet van de kaart verdwijnen. Vlees (gevogelte en varken) en vis (geen roofvissen) die toch nog zullen worden geserveerd, moeten duurzaam gekweekt zijn. Tussen januari en oktober 2022 waren 55 procent van de bestelde maaltijden in Komida vegan of vegetarisch.’
Met een aandeel van 34 procent laat ook de mobiliteit tussen en op de UAntwerpen-campussen een grote klimaatvoetafdruk achter. De Universiteit Antwerpen ambieert om minstens 85 procent van de verplaatsingen van het personeel te voet, per fiets, elektrische fiets, e-scooter of openbaar vervoer te laten gebeuren. Om onnodige vliegreizen te ontraden, besliste de universiteit dat vliegen niet meer is toegestaan naar bestemmingen die vanuit het station Antwerpen-Centraal op minder dan acht uur met de trein bereikbaar zijn, op voorwaarde dat de reiziger tijdens de reis niet ergens moet overnachten. (EM)