Drie musea loodsen je door de Turnhoutse straten voor ‘Kind met inktvlekken’

 Drie musea loodsen je door de Turnhoutse straten voor ‘Kind met inktvlekken’

TURNHOUT – Wie dezer dagen door de Turnhoutse straten wandelt, kijkt zich de ogen uit. Tien gigantische muurschilderingen decoreren de stad op een opvallende manier. Vanaf vrijdag 7 juli komen de beelden helemaal tot leven, want vanaf dan wordt het verhaal ervan verteld in een dynamische rondleiding en via een audiogids. ‘Kind met inktvlekken’ handelt over de industriële geschiedenis van de regio en focust op de sociale ontwrichting die daarmee gepaard ging. Het unieke kunstproject combineert storytelling met beeldende kunst en neemt de stad als canvas.

Wij deden de wandeling onder begeleiding van een stadsgids en waren welgeteld twee uur onderweg. Voor deze formule betaal je vijf euro. Reserveren doe je via www.kindmetinktvlekken.be. Er zijn wandelingen nu vrijdag, zaterdag en zondag en elke zaterdag tijdens de zomervakantie en in het najaar. Via gidsen@turnhout.be kan je een stadsgids boeken voor een eigen groep op een moment naar keuze. Dat kost 50 euro. Het verhaal is ook te volgen met een audiogids (Nederlands, Frans of Engels). Wie daar de voorkeur aan geeft, koopt het ‘Kind met inktvlekken’-pakket. Dat bevat een publicatie, een gadget en een combiticket voor het Taxandriamuseum, het Begijnhofmuseum en het Speelkaartenmuseum, kortom de drie organiserende musea. Het pakket is voor tien euro te verkrijgen in de drie musea of bij Toerisme & UiT. Wie een UiTPAS met kansentarief heeft, betaalt twee euro. Kies zeker één van deze drie opties want anders krijg je het verhaal niet mee. De wandeling start  aan het Nationaal Museum van de Speelkaart in de Druivenstraat.

Het pakkende verhaal speelt zich af in het Turnhout van de late negentiende eeuw. Turnhout beleeft op dat moment zijn hoogdagen als industriestad en is een van de belangrijkste centra ter wereld voor de productie van allerhande drukwerk. ‘Kind met Inktvlekken’ zoomt in op de elfjarige Senne, een van de fabrieksjongens. Op wat een gewone werkdag in 1892 moest worden, zet Senne ongewild een raderwerk in gang van gebeurtenissen die de loop van de Turnhoutse geschiedenis zullen veranderen. ‘Kind met inktvlekken’ is een verhaal over uitbuiting en onrecht, maar ook over verzet en moed. Het is gebaseerd op waargebeurde feiten en werd doorspekt met historische anekdotes en weetjes. Het beeldverhaal wordt vertaald in een wandelparcours met tien haltes.

Voor de teksten van ‘Kind met inktvlekken’ deed Musea Turnhout een beroep op Paul Govaerts. ‘Het oorspronkelijke idee is voortgekomen uit de vorige wandeling, die gemaakt is een paar jaar geleden, net toen de coronacrisis uitbrak. Het was een wandeling over de stichter van de Turnhoutse papierindustrie, de oervader, Philippus Jacobus Brepols.  Wij hebben daarvoor researche gedaan.’

‘Op een bepaald moment kwamen we op het Begijnenplein bij Brepols Publisher, één van de stukken van de oude fabriek die is overgebleven. Dat is een uitgeverij die vooral werkt rond het erfgoed van Brepols. We wilden het originele schilderij zien van Brepols, daar waar hier een replica van hangt. Een man nam ons mee naar de zolder en daar hing een gigantisch groot schilderij van een heel streng kijkende vrouw in een witte jurk (madame Josepha Dessauer), die ons recht in de ogen keek. Die wou haar verhaal ook wel verteld weten worden en dat was het begin van het tweede deel van de Brepols-saga.’

En toen kwam stripauteur Dido Drachman uit Amsterdam erbij. ‘Dit hoor je niet zo vaak in de negentiende eeuw: een vrouw die het voor het zeggen heeft. En dan heb je het verhaal van Senne, een kind. Samen hebben wij geprobeerd die wereld voelbaar te maken. Ik ben ver weggebleven van bruine kleuren die je meestal associeert met de negentiende eeuw. Ik hoop dat het allemaal gaat leven voor de mensen die de wandeling gaan maken.’ Drachman realiseerde zeven van de tien illustraties. De overige drie murals zijn ontworpen door kunstenaarscollectief Treepack uit Leuven.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten

Antwerps Persbureau

GRATIS
BEKIJK