• 22/06/2024

Drie Antwerpse jongeren beginnen morgen aan hun Olympische Winterspelen

ANTWERPEN – Vanavond wordt in het Italiaanse Friuli Venezia Giulia de openingsceremonie gehouden van de zestiende wintereditie van het Europees Jeugd Olympisch Festival, zeg maar de Olympische Winterspelen voor de jongeren. Daaraan wordt deelgenomen door zeven Belgische atleten. Drie daarvan komen uit onze provincie: Naya Van Puyvelde uit Wijnegem (geboren in Brasschaat) en Ioannis Boulas uit ’s-Gravenwezel (geboren in Wilrijk) nemen deel aan het alpineskiën, Lotta Van Herck uit Kontich (geboren in Duffel) aan het shorttrack. Tijdens dit EJOF treden in het totaal 1 600 atleten uit 45 landen aan in elf sporten: alpineskiën, biatlon, cross country skiën, curling, figuurschaatsen, freestyleskiën, ijshockey, Noorse combiné, shorttrack, schansspringen en ski-alpinisme.

Het EJOF is een Europees olympisch top-multisportevenement voor jonge atleten van veertien tot achttien jaar. Het vindt al 25 jaar plaats onder bescherming van het IOC en de Europese Olympische Comités. Er is zowel een zomer- als een wintereditie. Deze worden in cycli van twee jaar, in oneven jaren gehouden. Tijdens het EJOF kunnen de beste jonge Europese atleten internationale ervaring opdoen en kennismaken met alle aspecten van de ‘echte’ Olympische Spelen. Het EJOF is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de jonge atleet.

Net zoals de Olympische Spelen wordt het EJOF georganiseerd onder olympische vlag en heeft het verschillende tradities. Het EJOF heeft een openings- en een sluitingsceremonie, de olympische vlam brandt tijdens het hele festival en voor elke winnaar wordt zijn of haar volkslied gespeeld en de vlaggen van de landen van alle medaillewinnaars worden gehesen. Atleten en officials leggen de olympische eed af.

Om de olympische ervaring te benaderen, staan er op het EJOF uitsluitend olympische sporten op het programma. Het Jeugd Olympisch Festival is een Belgisch initiatief dat in 1991 voor het eerst plaatsvond in Brussel. Twee jaar later, in 1993, vond de eerste wintereditie plaats in het Italiaanse Aosta.

Rudy Lahor is de delegatieleider in Italië. ‘Voor jonge atleten is het belangrijk om te beseffen dat presteren op training en competities niet volstaan om een topsporter te worden. Daarvoor is een echte topsportmentaliteit nodig. De opdracht van het BOIC is ook om voor de jonge atleten een high performance attitude aan te leren en een high performance klimaat te creëren. We hebben het dan over tal van aspecten zoals trainingsprogramma’s, recuperatie, voeding, focus, omgaan met de media, … Om onze atleten daarin te ondersteunen, zorgen we voor een holistische omkadering op het EJOF. De atleten worden op medisch vlak ondersteunt en bovendien proberen we om hen bepaalde gewoontes en gedragingen aan te leren. Die zaken zijn belangrijk om te slagen in hun sportieve carrière. Jonge talenten optimaal begeleiden en inspireren voor hun verdere ontwikkeling. Dat is het doel van het EJOF.’

‘Op een EJOF wordt er verwacht van de atleet dat hij gaat voor zijn beste prestatie. Indien een atleet zijn personal best neerzet, dan is voor mij zijn EJOF geslaagd maar het resultaat, de plaats op zich is niet de enige prioriteit. Een atleet die goed presteert op het EJOF, kan in aanmerking komen voor verdere ondersteuning, via de gemeenschappen of ook via Be Gold.’ Van het Antwerpse drietal komt morgen enkel Lotta Van Herck in actie. Zij treedt aan op de 1 500 meter shorttrack waar zowel de reeksen, de kwartfinales, de halve finale als de finale worden afgewerkt. www.antwerpspersbureau brengt dagelijks verslag uit.

Edwin MARIËN

Foto EYOF

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten