• 27/05/2024

Draken, eenhoorns en elfjes vliegen ruim een maand lang rond je oren in ZOO Planckendael

MECHELEN – Dit jaar sprankelt ZOO Planckendael van vrijdag 27 oktober tot en met zondag  7 januari 2024 opnieuw met een magisch lichtfestival. De draken vliegen je deze winter rond de oren en samen met mystieke eenhoorns en elfjes zorgen ze voor een magische sfeer bij ‘Dragons & Unicorns.’ Dit is het derde lichtavontuur voor groot en klein van de makers van China Light Festival in ZOO Planckendael.

Talloze magische wezens komen in ZOO Planckendael na zonsondergang tot leven. In meer dan 60 composities en 1 000 lichtobjecten verspreid over het park zorgt het lichtfestival voor een grote portie mystiek. De rokende rode draak van zes meter hoog is het meest indrukwekkende wezen uit het betoverende woud. De draken-familie kent nog veel andere lieflijke exemplaren zoals de groene en de paarse draak, de ijs-, de vuur- en de waterdraak. Loert daar een groot drakenoog door het struikgewas? De fabelachtige eenhoorns kijken beminnelijk toe. Vuurvliegjes, lieflijke elfjes, magische vlammetjes, een sterrengalerij…, ze maken de betovering helemaal compleet. En de maangalerij leidt naar een speelparadijs met lichtgevende schommels en wippen voor de kleintjes. Neem een selfie oog in oog met een draak en een eenhoorn of pas jezelf lichtgevende elfenvleugels aan. Instagramwaardig.

Draken komen in allerlei culturen voor én in alle uithoeken van de wereld. Fysiek lijken ze een fantasievolle dierenmix met een reptielachtig lichaam, vinnen, schubben, hoorns, een gevorkte tong, vleugels, een staart en scherpe klauwen. Ze kunnen vliegen, vuur of ijs spuwen, zijn giftig of bezitten magische krachten. In China brengen ze geluk en symboliseren ze rechtvaardigheid, welvaart en het goede. We kennen deze mythische wezens sinds de oudheid, maar ook in deze eeuw zijn er angstaanjagende of liefdevolle drakenvoorbeelden. Denk aan films zoals ‘Game of Thrones’, ‘Hoe tem je een draak?’ of het game ‘Dungeons & Dragons’.

De witte eenhoorn spreekt als fabeldier enorm tot onze verbeelding. Met de lange, puntige en gedraaide hoorn op het midden van zijn hoofd staat hij al eeuwen symbool voor puurheid en geluk. In verhalen kan hij alleen gevangen worden door een maagd. Wist je dat de ontdekkingsreiziger Marco Polo in de veertiende eeuw de neushoorn als eenhoorn beschreef? Wij zien vooral gelijkenissen met de hoorns van gazellen of de narwal (tandwalvis). In de heraldiek of wapenkunde staat de eenhoorn voor strijdlust en dapperheid. Het dier blijft ook nu nog de fantasie prikkelen. Tegenwoordig krijgen de manen van het dier langzamerhand alle kleuren van de regenboog. Zo werd de eenhoorn een icoon van deze tijd en symbool voor zelfredzaamheid en de diverse LGBTQA+ gemeenschap. ‘Durf jezelf zijn: fantasierijk, frivool en uniek.’

De lichtobjecten zijn opnieuw van de hand van de makers van China Light Festival. Een Chinees lichtfestival is dé manier om elkaar geluk en alle goeds toe te wensen voor het nieuwe jaar. Een warme boodschap die men naar jaarlijkse gewoonte in ZOO Planckendael wil uitdragen. Ideaal om samen met je familie, geliefden of vrienden te beleven. Met smakelijke churros, warme chocomelk, glühwein en vuurkorven biedt ZOO Planckendael je bovendien net dat tikkeltje extra gezelligheid en sfeer.

Tickets koop je hier Draken, eenhoorns en elfjes vliegen ruim een maand lang rond je oren in ZOO Planckendael. Voor abonnees van de parken geldt een korting. Het lichtfestival combineren met een bezoek aan het park? Dat kan. Hou er rekening mee dat het park sluit om 16 uur. Tussen 16 en 18 uur is restaurant Toepaja uitzonderlijk geopend om iets te eten alvorens een bezoek aan ‘Dragons & Unicorns’ te starten. Ga nadien op het gekozen tijdslot met het toegangsticket naar de hoofdingang van het park bij de shop. Enkele cijfers: 34 dagen verwondering, 7 000 LED lichtjes, 6 000 meter LED-kabels, 15 000 meter zijde, meer dan 60 composities, meer dan 1 000 lichtobjecten, 150 lichtkunstenaars hier en in China en 30 dagen productie en schilderwerk.

Bekijk hier de beelden van de opbouw: https://youtu.be/nCaiYX4N3FA  (EM / Foto Jonas VERHULST)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten