• 19/07/2024

Taxandriamuseum

Doven en slechthorenden kunnen meer genieten van het Taxandriamuseum

TURNHOUT – Het Taxandriamuseum brengt de geschiedenis en de veelzijdige cultuur van Turnhout en de Antwerpse Kempen in beeld en voert daarvoor historische figuren op: een kantwerkster, een torenwachter, een archeoloog en zelfs een hert.

 

De vaste opstelling van het museum werd gedoopt tot ‘Hotel Taxandria’. Het zestiende-eeuwse museumgebouw, het fraaie ‘Huis metten Thoren’, werd vroeger bewoond door vooraanstaande families en fungeerde vaak als gastenverblijf voor koningen en edellieden.

Via telefoons kunnen bezoekers de verhalen van de personages beluisteren. Nu is ook een visuele versie beschikbaar: Doof Vlaanderen vzw maakte van de getuigenissen filmpjes in Vlaamse Gebarentaal, waarin onder meer de kantwerkster en de archeoloog je in Vlaamse Gebarentaal meenemen doorheen de geschiedenis van de streek. Ze vertellen je maar al te graag welke rol zij speelden.

Via de Erfgoedapp kunnen doven en slechthorenden de beelden scannen en bekijken. Voor mensen die de Vlaamse Gebarentaal niet machtig zijn, is ondertiteling voorzien. Het nieuwe aanbod helpt de ambitie waar te maken om inclusie steeds beter te verankeren in de werking van het museum.

 

Op negen plaatsen in het museum zie je een QR-code, op de luistertelefoons in de zalen. Elke code leidt naar een filmpje. In het museum krijg je een brochure waarin een map staat zodat je alle telefoons gemakkelijk kan terugvinden in het museum.

De QR-codes scannen en de filmpjes bekijken doe je via de Erfgoedapp. Deze kun je op voorhand op je GSM installeren, of je kunt een tablet van het museum (gratis) ontlenen.

‘Radio Taxandria in Vlaamse Gebarentaal’ kwam tot stand met de hulp en het advies van Doof Vlaanderen en van Piramime vzw, het sociaal-cultureel ontmoetingscentrum voor doven en slechthorenden in de Kempen. Het project werd financieel mogelijk gemaakt door Lions Club Turnhout via de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria.

 

Het museum aan de Begijnenstraat is geopend van dinsdag tot zaterdag van 14 tot 17 uur en op zondag van 11 tot 17 uur.

 

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten