• 18/05/2024

Douane onderschepte woensdag 667 kg cocaïne, RUP voor nieuwbouw M HKA

ANTWERPEN – Woensdag heeft de douane in de Haven van Antwerpen een partij van 657 kilogram cocaïne onderschept.

De drugs zaten verstopt in twintig sporttassen die werden aangetroffen in een container met metaal afkomstig uit Brazilië. De drugs hebben een straatwaarde van 32 miljoen euro.

Stad Antwerpen maakt een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op voor de nieuwbouw van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA, zie foto). Het college keurde de proces- en startnota voor dit RUP goed.

Zoals al bekend willen de Vlaamse Gemeenschap, M HKA en stad Antwerpen op de site Hof van Beroep op het Zuid een nieuw M HKA realiseren. De nieuwbouw zal zich in hoogte en vorm onderscheiden van zijn omgeving. Gezien het huidige RUP Binnenstad de ambities van een dergelijk nieuw museumgebouw niet toelaat, stelt de stad een specifiek ruimtelijk uitvoeringsplan op voor het museumproject.

Annick De Ridder (N-VA), schepen voor ruimtelijke ordening: ‘Het nieuwe M HKA aan de Gedempte Zuiderdokken – die zelf ook aan een nieuw leven beginnen – is een ambitieus stadsproject. Het zal een architecturale eyecatcher voor de hele stad worden en een open, uitnodigend en toegankelijk gebouw voor een breed publiek. Dat is de ambitie die zowel M HKA, de Vlaamse Gemeenschap als stad Antwerpen koesteren en waarvoor we nu de RUP-procedure opstarten.’

Het plangebied is de locatie van het huidige hof van beroep en arbeidshof, gelegen tussen de De Gerlachekaai, Waalsekaai, IJzerenpoortkaai en Visserskaai. De site vormt een scharnierpunt tussen twee belangrijke stedelijke ruimtes die beiden in ontwikkeling zijn: de Scheldekaaien en de Gedempte Zuiderdokken. Met dit plangebied wordt de culturele kern op het Antwerpse Zuid versterkt, met in de dichte en iets ruimere omgeving heel wat culturele instellingen: het Fotomuseum, het Zuiderpershuis, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en het Modemuseum.

Met de invoering van dit RUP zullen er bijkomende bouwmogelijkheden komen voor maatschappelijke functies, zoals cultuur, vrijetijdsvoorzieningen, dienstverlening of onderwijs. Daarnaast worden ondersteunende functies mogelijk, zoals restaurant, café en/of kleinschalige detailhandel.

De opmaak van de RUP startte met de opmaak van een proces- en startnota, die werd goedgekeurd door het college. De volgende stap is de terinzagelegging van deze nota, zodat iedereen hem kan inkijken en er desgewenst op kan reageren. De nota komt digitaal beschikbaar op maandag 7 februari op www.antwerpen.be. Verder komt er ook een fysiek infomoment, op maandag 14 februari in het Zuiderpershuis. Begin februari krijgen buurtbewoners hierover een infobrief en komt de praktische informatie op www.antwerpenmorgen.be/mhka. De ambitie is om tegen het najaar 2023 een definitief ontwerp voor het ruimtelijk uitvoeringsplan te hebben. Rekening houdend met het RUP zal de Vlaamse Gemeenschap in 2022 de procedure opstarten voor de aanstelling van een ontwerper. (EM / Foto Stad Antwerpen)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten