• 23/06/2024

Dorpslijst Sander interpelleert schepencollege over PFOS in Kontic

KONTICH – Aanstaande dinsdag 22 juni stelt Joost Fillet (Dorpslijst Sander) tijdens de gemeenteraad vragen aan het schepencollege over PFOS en PFAS in Kontich.

PFOS is een giftige, chemische stof. In de bodem in een grote omgeving rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht zitten hoge concentraties van PFOS, boven de toegestane norm.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft in overleg met OVAM een aantal aanbevelingen opgesteld als maatregelen om de blootstelling aan PFOS te beperken.  Er worden maatregelen getroffen binnen een straal van tien kilometer rond de site.

Fillet: ‘Enkele dagen eerder waarschuwde Universiteit Antwerpen dat zowat iedereen in een straal van vijftien kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht mogelijk een gezondheidsrisico loopt.’

‘Dit bericht verscheen op de voorpagina van de Standaard en in zowat alle kranten. De inwoners van Kontich centrum zagen dat ze binnen de vijftien kilometer perimeter wonen. We zagen hierover geen enkele reactie vanwege het gemeentebestuur.’

Vorige week kwamen er berichten dat PFAS wordt gebruikt in blusschuim bij de brandweer. De stad Mechelen en de gemeente Willebroek namen onmiddellijk actie, stelden hoge PFOS-concentraties vast en informeerden de omwonenden.

Fillet: ‘Welke initiatieven neemt Kontich? Is er mogelijke historische vervuiling hierdoor op de site van de brandweer?’

‘Wordt PFAS schuim nog steeds gebruikt? Zijn er metingen? Wat doet Kontich voor haar brandweermannen?’

Tot slot wijst Joost Fillet erop dat Kontich de grootste bedrijvensites heeft in de zuidrand. Hij vraagt zich af of de gemeente voldoende gespecialiseerde medewerkers heeft om de milieurisico’s van deze bedrijven te beheren.  Fillet: ‘Welke initiatieven neemt Igean, de bevoegde intercommunale?’ (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten