• 18/07/2024

Doorstroming Hanswijkbeek verbeterd, Portier 15 van start in Mechelen

MECHELEN – Op de grens tussen Mechelen en Zemst, waar de Hanswijkbeek het kanaal Leuven-Dijle kruist, starten de provincie Antwerpen en De Vlaamse Waterweg met de aanleg van een nieuwe sifon onder het kanaal. Vanaf vandaag wordt daarom, ten westen van het kanaal, de Geerdegemvaart-Vaartdijk afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Fietsers en voetgangers zullen wel nog steeds doorgang hebben langsheen de werfzone.

De provincie Antwerpen (beheerder van de Hanswijkloop) en de Vlaamse Waterweg (beheerder van het kanaal) gaan de oude sifon vervangen waardoor de Hanswijkbeek onder het kanaal Leuven-Dijle loopt. De huidige sifon is zeer oud en dringend aan vervanging toe. Dankzij de nieuwe sifon gaat de Hanswijkbeek vlotter onder het kanaal doorstromen. Dit is nodig om de wateroverlast in de omgeving opwaarts de Hanswijkbeek te verminderen. Een sifon onder een kanaal plaatsen is behoorlijk complex. Dit technisch hoogstandje gebeurt door middel van een doorpersing. Betonnen buiselementen worden via een diepe persput aan de ene oever van het kanaal naar een even diepe ontvangstput aan de andere oever geperst. Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor water: ‘Als waterloopbeheerder controleren we geregeld onze infrastructuur zodat een vlotte doorstroming gegarandeerd blijft en er geen onveilige situaties ontstaan.’

Ten westen van het kanaal wordt de Geerdegemvaart-Vaartdijk gedurende zes maanden afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Fietsers en voetgangers blijven gedurende de werken wel doorgang hebben langsheen de werfzone. Aannemer Deckx probeert de hinder voor alle weggebruikers zo beperkt mogelijk te houden.

Met Portier 51 gaat er opnieuw een Stadsvernieuwingsproject van start in hartje Mechelen. De boeken van de bibliotheek in de Moensstraat werden ingewisseld voor kansen op een circulaire en duurzame herbestemming van het gebouw. 75 procent van de aanwezige materialen zou hergebruikt worden. Deze week gaat de werf van start met de voorbereidende werken. In deze fase worden de ramen ontmanteld die een tweede leven krijgen in de Impact Factory. Vanaf dinsdag 16 augustus vinden de grotere strip- en afbraakwerken plaats.

Ontwikkelaar CAAAP zal er een gevarieerd woonaanbod met kwalitatieve woonruimtes en nevenfuncties realiseren. Op de plaats van de oude bibliotheek zullen in de volgende jaren 22 duurzame woningen, drie commerciële ruimtes, en een groene publieke ruimte verrijzen. In dit stadsvernieuwingsproject staan duurzaamheid en circulariteit centraal.

Greet Geypen (Open Vld), schepen van stadsontwikkeling: ‘Om deze herbestemming uit te voeren, werd het gebouw van de voormalige bibliotheek, samen met de portierswoning en het aangrenzende plein te koop aangeboden onder voorwaarden. Niet alleen moest de woonkwaliteit, architecturale en ruimtelijke kwaliteit gegarandeerd worden. Ook moest dit grote project bijdragen aan de circulaire economie. Zowel hergebruik als veranderingsgericht bouwen en circulair materiaalgebruik kwamen daarbij aan bod. Anders dan bij een klassieke herontwikkeling is het doel om zoveel mogelijk materiaal een tweede leven te geven.’ Info: www.portier51.be,  info@caap.be. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten