• 27/05/2024

Domein Stuivenberg Mechelen krijgt er een stuk bos bij

MECHELEN – Buurtbewoners, scoutsleden en vrijwilligers van Natuurpunt staken vandaag de handen uit de mouwen voor het aanplanten van een nieuw stukje bos.

Het perceel, dat vroeger een paardenweide was, is sinds 2023 in handen van Stad Mechelen en zal vanaf vanmiddag door het leven gaan als bos.

Er werd volop geplant op het perceel. Meer dan 100 buurtbewoners kwamen gepakt met een schop af om mee te werken aan dit nieuw stukje bos.

Ook de Woudlopers scoutsgroep stak de handen uit de mouwen. De vrijwilligers van het lokale beheerteam van Natuurpunt begeleidden de plantactie en stonden de buurtbewoners met raad en daad bij.

Om het planten goed af te sluiten kon iedereen ook genieten van een drankje bij het drankstandje van Natuurpunt.

Het perceel, gelegen in het midden van Stuivenberg langs de landweg die door het gebied loopt, was vroeger een paardenweide.

De totale oppervlakte telt zo een 6 750 vierkante meter en daar komen maar liefst 1 875 boompjes en struiken op te staan.

In overleg met het lokale beheerteam van Natuurpunt werd een aanplantingsplan opgemaakt.

De randen van het perceel worden bloemrijke bosranden met bomen en struiken zoals de wilde appel, hondsroos en vlier. In het midden van het bos komen soorten zoals de linde, haagbeuk en zomereik.

Patrick Princen (Voor Mechelen), schepen van natuur- en groenontwikkeling: ‘Na deze aanplant van 1 875 boompjes zal hier binnen enkele jaren al snel een heus bos groeien, waar de diversiteit aan dieren en planten zal toenemen.’

‘We planten dit bos aan samen met de vrijwilligers van Natuurpunt en met meer dan 100 buurtbewoners.’

‘Ook de Woudlopers kwamen in de namiddag nog een handje helpen. Het was wel wat ploeteren in water en modder voor jong en oud, maar o zo plezierig en gezellig.”

Burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen): ‘We hebben het idee van een stadsbos al aangehaald in ons bestuursakkoord.’

‘In plaats van Stuivenberg te ontwikkelen, kiezen we voor het bestendigen van de open ruimte.’

‘Het is mooi om te zien dat er ook bij de buurtbewoners een groot draagvlak is voor het idee van een perifeer stadsbos.’

Mario Engels, vrijwilliger bij Natuurpunt: ‘Deze plantactie is een belangrijke stap voor het Stadsbos Stuivenberg.’

‘Dankzij de aanplant van inheemse soorten creëren we hier een biodiverse thuis voor vele soorten insecten, vogels en planten.

‘Ons lokale beheerteam met heel wat vrijwilligers uit de buurt zet mee haar schouders onder de verdere realisatie van het stadsbos.’ (EM / Foto’s Natuurpunt en Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten