• 03/12/2024

Dokters Sint-Augustinus bestudeerden invloed van mondmaskers op je spraak

WILRIJK – Door de coronapandemie zijn we allemaal verplicht om regelmatig een mondneusmasker te dragen. Heel wat mensen ervaren dat masker echter als hinderlijk bij het spreken, omdat ze het gevoel hebben dat het het spraakgeluid tegenhoudt en/of vervormt. Onderzoekers Youri Maryn (Phd NKO logopedist en vocoloog Sint-Augustinus), Floris L. Wuyts (PhD) en Andrzej Zarowski (MD NKO Sint-Augustinus), onderzochten daarom de invloed van het dragen van verschillende soorten mondneusmaskers op het spraakgeluid.

Prof. Maryn (zie foto): ‘Heel wat mensen ervaren het dragen van een mondneusmasker als hinderlijk. Dat geldt zeker wanneer je op professioneel of recreatief vlak veel moet spreken, zoals bijvoorbeeld bij leerkrachten of docenten. Ook in situaties waarin het belangrijk is dat het spraaksignaal duidelijk wordt overgedragen, kan je het masker als hinderlijk ervaren. Dat geldt bijvoorbeeld voor loketbedienden, maar ook wanneer je met slechthorende of dove mensen moet communiceren.’

Velen van ons hebben dagelijks wel één of meerdere activiteiten waarbij spreken belangrijk is en we het masker mogelijk als hinderlijk of zelfs problematisch ervaren. De reden daarvoor is dat je luider dan gewoonlijk spreekt, omdat je het gevoel hebt dat het masker het spraakgeluid tegenhoudt en/of vervormt. Je zal dus meer inspanning doen om te spreken en het stemplooiweefsel extra belasten. Wanneer die inspanning en belasting een zekere drempel overschrijden, kunnen er verschillende klachten optreden: heesheid, keelpijn en vermoeidheid bij het stemgeven. Zeker voor mensen die al een hoge stembelasting of zelfs een stemprobleem hebben, is het spreken met een masker dus ongunstig.

Er zijn veel verschillende soorten maskers in gebruik en bij de keuze voor een bepaald masker laten we ons vaak leiden door factoren als respiratoire bescherming of belasting van het milieu. Maar als spreken belangrijk is voor jouw activiteiten, houd je best ook rekening met de invloed van het masker op het spraakgeluid. Maryn: ‘Om die keuze op een wetenschappelijk onderbouwde manier te helpen maken, hebben wij de invloed van verschillende maskers op diverse aspecten van het spraakgeluid onderzocht. We kwamen tot de conclusie dat alle maskers in mindere of meerdere mate een invloed hebben op het spraakgeluid. Het masker met een doorzichtig plastic membraan ter hoogte van de mond heeft de meeste invloed. Het dempt en vervormt het spraakgeluid. Dat masker zorgt er echter wel voor dat het mondbeeld zichtbaar blijft, waardoor slechthorende of dove mensen toch kunnen blijven liplezen. Het FFP2-masker vervolgens, heeft vooral een dempend effect op het spraakgeluid, maar zorgt wel voor een sterke luchtwegbescherming. Het chirurgisch/medisch masker tenslotte, heeft de minste invloed en zorgt als enige masker niet voor een stiller geluid. Bovendien biedt dat masker een redelijke goede luchtwegbescherming.’

Besluit: afhankelijk van de situatie waarin je verkeert, kan je bewust kiezen voor een bepaald type masker. Maar wanneer het spraakgeluid helder en sterk moet overkomen, draag je best een chirurgisch masker. Het manuscript over dit wetenschappelijk onderzoek werd aanvaard voor publicatie in het gezaghebbende Journal of Voice. (EM / Foto GZA Ziekenhuizen)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten