• 23/02/2024

Doek vzw organiseert ‘ontmoetingsateliers’ in zeven bibs van de Zuidrand

MORTSEL – Op donderdag 5 mei organiseert DOEK vzw haar eerste ‘ontmoetingsatelier’ in de bibliotheek van Mortsel; een samenkomst van mensen die bezeten zijn door textiel. DOEK vzw is een artistiek textielplatform gevestigd in de Deurnestraat in Mortsel.

In samenwerking met Streekvereniging Zuidrand en gesteund door de Vlaamse Overheid (in het kader van bovenlokale cultuurprojecten), lanceren zij het project ‘BIND’. Tot nu toe was DOEK vooral actief in Antwerpen stad. Met BIND wil men ontdekken welke textielverhalen er leven in de Antwerpse Zuidrand. Wat DOEK drijft zijn de mooie ontmoetingen en gesprekken die kunnen voortvloeien uit textiel. Zulke ontmoetingen zullen plaatsvinden in Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel. Zo zetten ze deze plekken, en hun inwoners, mee op de textielkaart en brengen ze een rijkdom aan textieltalenten en -tradities in beeld.

Men organiseert zowel in het voor- als najaar ontmoetingsateliers in de zeven gemeenten van de Zuidrand. DOEK strijkt hiervoor telkens neer in de plaatselijke bibliotheek – een warme en open plek, waar de hele wereld, of tenminste de hele buurt, wel eens langskomt. Zij nodigen er mensen met een textieltalent en/of bijzonder textielverhaal uit om met elkaar in dialoog te treden aan de hand van een persoonlijk textielobject.

Door handwerk, vaak gelinkt aan het huiselijke en intieme, een plek te geven in de publieke ruimte, maken ze er een gedeelde ervaring van, die mensen doet stilstaan bij hun eigen band met textiel. De uitwisseling van kennis, ervaringen en verhalen staat binnen BIND centraal. De initiatiefnemers streven ernaar om deelnemers met uiteenlopende achtergronden en vaardigheden samen te brengen; nieuwkomers in de stad die speciale handwerktechnieken van ‘thuis’ meenemen, maar ook ouderen die nog het handwerk van vroeger in hun vingers hebben zitten. Iedereen met een interesse in textiel is welkom – inschrijven kan met een mailtje naar cosima@doek-vzw.com.

Naast de ontmoetingsateliers zal er ook een groot tafelkleed vergezeld van een borduurkoffertje en notitieboekje reizen door de Zuidrand. De deelnemers van de ontmoetingsateliers geven deze aan elkaar en aan andere geïnteresseerden door en ‘borduren’ zo met naald, draad, wol,… verder op elkaars werk.

Ze krijgen elk een week de tijd om het tafelkleed thuis aan te vullen met hun eigen textielkennis en kunde. De ontmoetingen die tijdens de ateliers plaatsvinden, krijgen daardoor ook een tastbare afspiegeling. Zo ontstaat een gemeenschappelijk kunstobject dat staat voor de nieuwe banden die zijn gesmeed gedurende de loop van het project ‘BIND’. Uiteindelijk werkt men toe naar een mobiele expo in 2023 waarbij tactiele ervaring centraal zal staan.

*DE AGENDA: Donderdag 5 mei 14 tot 17 uur in de bib van Mortsel, zaterdag 7 mei van 9 tot 12 uur in de bib van Hove, woensdag 11 mei van 13.30 uur tot 16.30 uur in de bib van Edegem, vrijdag 13 mei van 15.30 uur tot 18 uur in de bib van Kontich, maandag 16 mei van 14 tot 17 uur in de bib van Borsbeek, vrijdag 20 mei van 9 tot 12 uur in de bib van Lint, vrijdag 3 juni van 9.30 uur tot 12.30 uur in de bib van Aartselaar. (EM / Foto Doek vzw)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten