• 27/05/2024

DIVA verhuist even naar Grote Markt, Port of Antwerp zet drones in

ANTWERPEN – Op maandag 21 maart sluit DIVA haar tentoonstellingszalen wegens renovatiewerken. In afwachting van de heropening op donderdag 8 december opent DIVA een expo, info-punt en museumshop in het voormalige infokantoor van Visit Antwerpen. De bibliotheek, atelier en eventzalen blijven geopend aan de Gildekamersstraat.

Het museum plant een aantal ingrijpende renovatiewerken. Zo worden de daken gerenoveerd conform de Vlaamse regelgeving en restaureert het museum haar gevel en de glas-in-loodramen. Om deze werken uit te voeren sluiten de tentoonstellingszalen voor een periode van acht maanden. DIVA maakt van deze periode gebruik om haar vaste opstelling aan te passen. Conform afspraken met Vlaanderen gebeurt deze aanpassing om de vijf jaar.

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Met het voormalige infokantoor van Visit Antwerpen heeft DIVA een knappe pop-up op de Grote Markt beet. De locatie stelt DIVA in staat om de verbouwingswerken aan de Gildekamersstraat te overbruggen. Het museum ondergaat een verregaande renovatie maar kan de publiekswerking mede dankzij de pop-up verder zetten.’

In de pop-up expositie worden de drie pijlers van DIVA gepresenteerd in een verhaal dat zelden belicht wordt. ‘DIVA: Work in Progress’ vertelt de verhalen áchter de diamanten, juwelen en zilveren objecten die het museum in haar vaste opstelling toont. In drie zalen ontdekt de bezoeker welk werk er in de objecten én de mensen gaat zitten voordat een steen, een stuk of een maker ‘museumwaardig’ is. De expo opent medio april, de museumshop met bezoekersonthaal opent op 21 maart. De eventzalen, bibliotheek, atelier en educatieve ruimte blijven in gebruik aan de Suikerrui. Een uitgebreid publieksprogramma met workshops, DIVA talks, artists-in-residence, open atelierdagen en een educatieprogramma worden aangeboden op de huidige site. Ook de aangrenzende binnentuin, het Leonie Glassplein, blijft toegankelijk tijdens de werken.

Drijfvuil hoort niet thuis in de Antwerpse haven. Om dit te kunnen opsporen en opruimen, gaat Port of Antwerp drones inzetten. Het is één van de innovatieve digitale oplossingen in de verdere uitbouw van de haven van de toekomst. Vandaag kreeg minister Petra De Sutter (Groen), minister van telecommunicatie, tijdens haar bezoek aan de haven te zien hoe dit soort oplossingen bijdragen aan een propere en veilige haven.

Jaarlijks wordt ongeveer 50 ton drijfvuil verzameld uit de dokken in de haven van Antwerpen. Dit afval bestaat onder meer uit plastics, hout, karton, organisch materiaal en trossen. Om watervervuiling, impact op biodiversiteit en schade aan schepen te beperken, is het belangrijk om dit afval zo snel mogelijk te detecteren en op te ruimen. Aangezien het totale havengebied meer dan 120 vierkante kilometer beslaat, zijn er veel ogen nodig om dit gigantisch gebied te screenen. Dankzij het unieke perspectief vanuit de lucht, kunnen drones een belangrijke bijdrage leveren aan de detectie van dit drijfvuil. Daarom heeft Port of Antwerp een ‘machine vision’ toepassing ontwikkeld die op basis van dronebeelden automatisch een kaart opbouwt die aangeeft waar drijfvuil aanwezig is. Met de inzet van drones, die binnenkort meer dan tien keer per dag over de volledige haven zullen vliegen, kan drijfvuil dan sneller en efficiënter gelokaliseerd en opgeruimd worden. (EM / Foto Cultuur Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten