• 18/07/2024

DIVA ontvangt Gilbertcollectie die voor het eerst naar het vasteland komt

ANTWERPEN – Van vrijdag 5 maart tot zondag 15 augustus 2021 presenteert DIVA de tentoonstelling ‘Masterpieces in Miniature: Schatten uit de verzameling van Rosalinde en Arthur Gilbert.’ Deze reizende tentoonstelling wordt georganiseerd door het Victoria en Albert museum (V&A) uit Londen. Voor de allereerste keer zal er een topselectie uit alle deelverzamelingen van de Gilbertcollectie te zien zijn op het Europese continent. Die eer is voor DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver weggelegd. Sommige objecten, zoals de zestiende-eeuwse patrijsbeker, zijn exclusief in Antwerpen te bewonderen.

Alice Minter, curator van de Rosalinde en Arthur Gilbertcollectie – V&A: ‘We zijn enorm trots dat we ‘Masterpieces in Miniature’ in primeur mogen presenteren in het museum DIVA in Antwerpen, dé plek in Europa waar sinds de zestiende eeuw kunst en luxeproducten, zoals diamant, juwelen en zilver, uit alle windrichtingen samenkomen. De verzamelgebieden van de Gilbertcollectie sluiten hier naadloos op aan. Uiteraard mag het wassen beeld van Arthur Gilbert, vaak beschouwd als een buitensporigheid van een diva, niet ontbreken in een museum met dezelfde naam.’

De verzameling van Rosalinde en Arthur Gilbert is een eerbetoon aan schitterend gemaakte objecten, waarvan het grootste deel in edele metalen en vaak kleinschalig van grootte. Ruim 40 jaar verzamelde het koppel nagenoeg  1 000 meesterwerken op het vlak van edelsmeedgouden (snuif-)dozen, email en mozaïeken van de zestiende tot de twintigste eeuw. Hun passie voor vakmanschap en schoonheid resulteerde in een verzameling die vandaag ongeëvenaard is.

Arthur (1913-2001) en Rosalinde Gilbert (1913-1995) maakten in het Londen van de jaren 1930 hun eerste fortuin in de mode-industrie. Ze ruilden de hoofdstad voor hun nieuw ontworpen villa in Beverly Hills en startten met een succesvolle vastgoedonderneming in de Verenigde Staten. Een tweede succesverhaal volgde kort daarop. In hun zoektocht naar mooie dingen ontwikkelde zich al snel een passie voor verzamelen. Het koppel reisde de wereld rond op zoek naar de mozaïeken en de allerbeste objecten in goud, zilver en email.

De wens om hun collectie publiek toegankelijk te maken was voor het koppel van wezenlijk belang. In de jaren 1970 werd de collectie ondergebracht in het Los Angeles County Museum of Art, waarna het in 2000 verhuisde naar het Somerset House in Londen en uiteindelijk sinds 2008 wordt gepresenteerd in het V&A in Londen. Voor het eerst is een topselectie uit alle deelverzamelingen van de Gilbertcollectie op het Europees continent te zien waarna de tentoonstelling doorreist naar Azië en Amerika.

Eva Olde Monnikhof, directeur DIVA: ‘Wij zijn ontzettend trots dat we één van de beste Wonderkamers ter wereld mogen presenteren. Hoog op onze wensenlijst stond de patrijsbeker van Jörg Ruel uit de zestiende eeuw. Niet alleen getuigt deze van uitzonderlijk snijwerk en materiaalkeuze, het biedt ook context voor één van onze eigen meesterwerken: de zestiende-eeuwse uilenbeker met Antwerpse merken. Voor het eerst ontmoeten deze love birds elkaar in dé stad waar de liefde met een diamantring wordt bezegeld: Antwerpen.’

Een absoluut topstuk is de snuifdoos van Frederik de Grote, koning van Pruisen (zie foto). De snuifdoos is gevormd uit chrysoprase, een zeldzame edelsteen gedolven in Silezië, en bezet met hardstenen en diamanten. De diamanten werden gekleurd door ze over lichtroze, groene en citroengele metaalfolies te zetten. De tentoonstelling loopt bij DIVA aan de Suikerrui 17-19 in Antwerpen. Het standaardtarief voor een  ticket is twaalf euro. (EM / Foto cc afbeelding The Rosalinde and Arthur Gilbert Collection on loan to the Victoria and Albert Museum, London)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten