• 14/06/2024

Dit zijn –gedurende twee jaar – de stadsdichters van Antwerpen

ANTWERPEN – Yannick Dangre, Lotte Dodion, Ruth Lasters, Proza-K en Lies Van Gasse maken deel uit van de eerste poule stadsdichters waarmee de stad twee jaar lang zal samenwerken. Met deze dichterspoule is er plaats voor zowel klassieke poëzie, performance, poëzie-installaties, poëzie op papier en poëzie in het straatbeeld waardoor het stadsdichterschap weer nieuwe horizonten kan verkennen.

Dichters konden zich kandidaat stellen om deel uit te maken van de eerste poule van stadsdichters, met opgave van hun motivering, curriculum vitae en een nieuw gedicht, waaruit de liefde voor Antwerpen spreekt.  Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘We zijn blij met de keuze van onze vijf nieuwe stadsdichters. Hun dichterstalenten zijn heel divers wat zich nu al vertaalt in erg uiteenlopende, lovende gedichten over de stad. We zijn benieuwd naar hun werk de komende twee jaren en we zijn er vast van overtuigd dat de Antwerpenaren mee zullen stappen in hun verhaal. Ik roep stadsbewoners en organisaties ook op om onderwerpen aan te dragen om stadsgedichten over te schrijven.’

Yannick Dangre (1987) is een Brusselaar die in Antwerpen woont. Hij is schrijver van bundels en romans bij De Bezige Bij met een grote poëtische zeggingskracht waarin hij zijn innerlijke wereld en de buitenwereld onderzoekt. Hij omschrijft zijn stijl als romantisch, muzikaal en met een scheut barok. Hij schreef een stadsgedicht waarin Antwerpen als een stad op leeftijd wordt voorgesteld die door haar bewoners telkens met nieuwe ogen wordt bekeken.

De Antwerpse  Ruth Lasters (1979)(zie foto)  is een bekroond dichter die midden in het leven staat. Ze staat al twintig jaar voor de klas in het Antwerpse middelbare onderwijs waardoor ze haar liefde voor taal kan delen met talloze jongeren. Als dichter geeft ze dan weer poëzielessen aan volwassenen op de Schrijversacademie. Lasters schreef voor haar sollicitatie om deel uit te maken van de dichterspoule een stadsgedicht over het symbool van onze stad: de hand.

Lotte Dodion (1987) uit Sint-Truiden omschrijft zichzelf als poëziemissionaris. Na haar debuut ‘Kanonnenvlees’ (2016) legde ze zich toe op participatieve poëzieprojecten zoals ‘Studio Haiku’. Ze zet poëzie in om verwondering te creëren en deint niet terug voor conceptuele poëzie-interventies.

Proza-K is een dichterscollectief, opgestart door twee vrienden met een grote liefde voor het woord: de Congolees-Antwerpse Yves Kibi Puati Nelen (1985) en de Joods-Antwerpse Cleo Klapholz (1989). Deze twee woordkunstenaars met diverse roots hosten allerhande poëzie-initiatieven waarop ze ook eigen werk brengen. Proza-K schreef een stadsgedicht waarin ze als fiere sinjoren het woord nemen.

Lies Van Gasse (1983), geboren in Sint-Niklaas munt uit in poëzie en beeld, die ze beide graag combineert in haar graphic poems. Van Gasse is als leraar verbonden aan de academie van Deurne (opleiding Beeld en Woord-in-Beeld) en Lier (opleiding Schrijven). Ze publiceert sinds 2008 en heeft al heel wat poëziebundels en literaire prijzen op haar naam. Voor haar kandidatuurstelling schreef ze een stadsgedicht over Rubens.  Lees hier de vijf stadsgedichten: . file:///C:/Users/acer/Downloads/stadsgedichten%20(9).pdf. Heb je een verzoek aan de stadsdichterspoule, stel je vraag per mail aan boekenstad@antwerpen.be (EM / Foto Cultuur Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten