• 16/07/2024

Dit zijn de finalisten van de 25ste Maanrockrally, schoolstraat aan Sint-Romboutscollege

MECHELEN – Op vrijdag 24 en zaterdag 25 februari vindt, telkens vanaf 20 uur, de 25ste editie van de Maanrockrally plaats in de Club aan het Douaneplein in Mechelen. De jury heeft uit meer dan 200 inzendingen tien finalisten geselecteerd. Onder hen bevinden zich drie bands die een sterke connectie met Mechelen hebben. De toegang is gratis.

BLOND, JEPP, Joël Francis, Lil Alia, Majé, Eating Rainbows, LeBlanc, Noonzy, TJE en Robbie Lewis mogen zich officieel finalist van de Maanrockrally 2023 noemen. Op 24 en 25 februari spelen al deze bands in de Club in Mechelen. Uiteindelijk zal de jury drie winnaars aanduiden. Zij krijgen een plek op de line up van Maanrock 2023. Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest: ‘De Maanrockrally blijft een unieke formule. Door de finale tijdens het festival zelf te organiseren, geven we jong talent de kans om meteen op de affiche te staan van een groot festival. We kunnen daardoor elk jaar rekenen op veel deelnemers en een straffe finale. Onder de finalisten zijn er ook weer aardig wat artiesten uit het Mechelse. Daar zijn we als stadsfestival uiteraard tevreden om.’

Dat veel bands op Maanrock willen spelen blijkt ook uit de vele inzendingen die de jury binnenkreeg dit jaar. Stijn Van Aerschot van de Concertzaak: ‘Uiteindelijk hebben de juryleden meer dan 200 kandidaturen beluisterd. Er zat enorm veel talent tussen. Dat zie je ook aan de groepen die geselecteerd zijn voor de finale.’ Concertzaak is een Mechelse concertorganisatie die samen met de jeugddienst van Stad Mechelen en Mechelen Feest haar schouders zet onder de Maanrockrally. Twee van hen (LeBlanc en Noonzy) schopten het tot in de finale van de Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Een aantal anderen, waaronder Eating Rainbows en TJE, speelden dan weer in de halve finale van Humo’s Rock Rally vorig jaar.

Onder de finalisten bevinden zich drie bands wiens roots in Mechelen liggen. Zo is Caitlin Talbut, bassiste van de Nederlandstalige popband BLOND, geboren in het Mechelse. Ook Jasper Publie, beter bekend als JEPP, spendeerde een groot deel van zijn jeugd in en rond de stad. Hij leerde de kneepjes van het vak op de Gizon school in Sint-Katelijne-Waver. Tot slot selecteerde de jury ook jong talent Robbie Lewis voor de finale. Deze jonge kerel groeide op in Mechelen. Aan het conservatorium in Gent ontpopte Robbie zich tot een volbloed artiest. In 2022 wist hij in The Voice Mathieu Terryn te raken met zijn versie van ‘Denk Maar Niet Aan Morgen’.

Abdrahman Labsir (Open Vld), schepen voor jeugd: ‘De Maanrockrally is een prachtig platform om jong muzikaal talent boven de radar te brengen. Dat er zoveel Mechelaars en jongeren van de streek zo ver in de wedstrijd geraken, maakt ons als stad dan ook heel trots. We blijven in dergelijke platforms investeren en kijken heel erg uit naar de apotheose van deze jubileumeditie over enkele weken.’ Info: https://www.maanrock.be/.

 Na een proefperiode van vijf maanden en een positieve evaluatie door de school zelf heeft het Mechelse stadsbestuur beslist de schoolstraat aan het Sint-Romboutscollege definitief vast te leggen. Vicky Vanmarcke (Open Vld), schepen voor mobiliteit: ‘Schoolstraten stellen ons in staat gericht en efficiënt schoolomgevingen veiliger te maken.

Op 1 september 2022, ging de schoolstraat in de zijstraat van de Veemarkt en de Blokstraat tussen de Lange Heergracht en de Veemarkt van start. De verkeersvrije straat moest de  verkeerssituatie aan het college, dat drie uitgangen heeft, overzichtelijker en eenvoudiger maken en een oplossing bieden voor de parkeerproblemen. Het Sint-Romboutscollege is de eerste Mechelse middelbare school met een schoolstraat. Nu die permanent wordt vlak voor en na de schooluren, komen er later dit jaar octopuspalen met slagboom aan het begin van de zijstraat van de Veemarkt en aan de Blokstraat, bij de kruising met de Lange Heergracht. De stadswachten zullen regelmatig toezicht houden op het  naleven van het inrijverbod. (EM / Foto Stijn Swinnen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten