• 14/04/2024

Dit worden woon- en tuinstraten én de verkeersveilige schoolomgevingen

ANTWERPEN – De stad Antwerpen vraagt een subsidie aan bij de Vlaamse overheid voor ingrepen in schoolomgevingen in diverse districten. Een schoolomgeving is de ruimte in een straal van 100 meter rond de schooltoegang of tot het eerste kruispunt.

De tien schoolomgevingen waar er maatregelen zijn gepland, die die deels ook door de districten worden geprefinancierd zijn de Halewijnlaan op Linkeroever, Filip Williotstraat in Berchem, Jozef Posenaerstraat en  Oudstrijdersstraat in Borgerhout;, Gallifortlei in Deurne en Sint-Bartholomeusstraat,  Gagelveldenstraat, Du Chastellei, Laarsebaan en Terlindenhofstraat in Merksem.  De werken staan gepland om te starten in februari-maart 2021. Indien er blijvend beroep kan worden gedaan op de Vlaamse projectsubsidies, kunnen in de loop van de volgende jaren nog meer schoolomgevingen veiliger worden gemaakt.

Verder koost de stad ervoor om extra te investeren in ontharding en maatregelen voor meer groen en beter waterbeheer. De stad maakt vijf miljoen euro vrij voor alle negen districten om dergelijke projecten op te starten, onder de noemer ‘Antwerpen Breekt Uit’.  Schepen voor openbaar domein Claude Marinower (Open Vld). ‘Veel Antwerpenaren hebben geen tuin, dat wil zeggen dat de stad haar straten en pleinen zo aangenaam mogelijk moeten zijn. Met het project Antwerpen Breekt Uit gaan we voor minder grijs en meer groen en blauw om de leefbaarheid voor de Antwerpse burger te verhogen.’ Schepen Fons Duchateau: ‘Investeren in vergroening is een vorm van slim investeren. Naast de gekende voordelen als verkoeling en bestrijding van wateroverlast, brengt groen in je straat mensen samen. Het versterkt de sociale cohesie en het algemeen welzijn. Een buurt waar leefbaarheid centraal staat is gewoon een betere buurt op elk vlak. Als schepen voor groen, gezondheidszorg en wonen scoor ik dus driemaal binnen mijn bevoegdheden.’

Antwerpen Breekt Uit zet in op een verdere uitrol van het concept van de tuinstraten, waarin de focus ligt op een autoluwe groene straat in nauwe samenwerking met de bewoners. In woonstraten onderzoekt het project welke ‘groenblauwe’ maatregelen mogelijk zijn om de leef-kwaliteit te verhogen, zoals extra groenaanplant en een beter waterbeheer in de straat.  In totaal werden er 21 projectvoorstellen ingediend voor tuinstraten. De volgende straten werden geselecteerd, goed voor een oppervlakte van bijna 16 000 vierkante meter, om vanaf 2021 op te starten: Regentstraat (Berchem), De Bergen (Goudhoekstraat, De Bergen, Frederik-Hendrikstraat, Berendrecht-Zandvliet-Lillo), Vaderlandstraat (Borgerhout), Van Hovestraat (Deurne), De Hertstraat (Hoboken), Gagelveldenstraat (Merksem) en Jan De Groofstraat (Wilrijk).

Voor de woonstraten werden er  achttien projectvoorstellen ingediend. De volgende straten werden geselecteerd, goed voor een oppervlakte van meer dan 35 000 vierkante meter en zullen deels ook worden opgestart vanaf 2021: Verschansingstraat (Antwerpen), Prins Leopoldlaan (Berchem), Kapelstraat (Berendrecht – Zandvliet – Lillo), Schildstraat (Borgerhout), Jan Samynlaan (Deurne), Van De Weyngaertplein (Ekeren),  Edmond Cretsstraat (Hoboken), Ridder Van Parijsstraat & Trammezandlei (Merksem) en Sterrenlaan (oost, Wilrijk). Marinower: ‘Bovendien komt er één miljoen vrij om in te zetten op ‘quick win onthardingen’, ofwel projecten waarbij op korte termijn maximaal kan worden onthard. We hebben de deadline verschoven naar woensdag 6 januari aangezien een aantal districten nog aanpassingen wilden aanbrengen en extra projecten indienen.’ (EM/ Illustratie: Tuinstraat in Berchem, cc stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten