• 14/06/2024

Dit weekend zakten 850 000 bezoekers af naar de Antwerpse binnenstad

ANTWERPEN – The Tall Ships Races zorgden voor een grote volkstoeloop in de stad. Een 40-tal schepen ligt tot morgen aangemeerd in de stadshaven, verspreid in de dokken rond het MAS en in het Kattendijkdok, en aan de Scheldekaaien ter hoogte van Het Steen. Tegelijkertijd vond het Bollekesfeest plaats op de Grote Markt en de Groenplaats. Op de twee evenementen samen kwamen 850 000 bezoekers de sfeer in Antwerpen opsnuiven, de kathedralen van de zee bewonderen en genieten van optredens, vuurwerk, eten en drinken.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA): ‘Antwerpen heeft fantastische dagen achter de rug. De sfeer van machtige zeilschepen, het zicht van de vele masten en touwen met onze stad als decor, vervult elke Antwerpenaar met trots. Het is geen wonder dat zovelen van hen, en een massa bezoekers, daarvan kwamen genieten. De koppeling met het Bollekesfeest was ook een schot in de roos, met een spectaculair vuurwerk als kers op de taart. Het was echt genieten. Na twee jaar was dit het volksfeest waar onze stad recht op had. Ik kan niet wachten op de volgende editie. Mijn dank aan iedereen die betrokken was bij de feilloze organisatie, want ze maakten van mij en zovele anderen een fiere Sinjoor.’

The Tall Ships Races 2022 bestaan uit twee races. De eerste race startte op 7 juli in het Deense Esbjerg en eindigde in het Nederlandse Harlingen. De schepen zetten vervolgens koers naar Antwerpen en kwamen er op 22 juli aan. Morgen vertrekken de schepen voor een tweede race richting het Deense Aalborg.

Bedoeling van de Races is om een cruciale positieve sociale impact te genereren. Ze promoten het onderlinge begrip tussen jongeren van verschillende culturen en landen, en bieden hen via de zeiltraining een persoonlijke ontwikkeling en ervaringen die ze voor het leven meedragen. Zo doen, na een inclusieve selectie, ook deze keer bijna 100 Belgische jongeren mee, als lid van de Antwerp Crew.

TS Tarangini uit India kwam voor de eerste keer naar Antwerpen, en legde meer dan 7 000  nautische mijlen af naar Antwerpen. Shabab Oman ontving 34 000 bezoekers op het dek, en legde meer dan 6 000 nautische mijlen af naar Antwerpen. De stad Antwerpen ontving dit weekend zeven internationale delegaties die achter de schermen een kijkje kwamen nemen. Alleen al voor het eten op het Zaha Hadidplein werden 20 000 herbruikbare borden ingezet.

Antwerpen zal ook voor de twee komende edities van The Tall Ships Races, in 2026 en 2030, gaststad zijn. De stad werd namelijk als allereerste ‘Anchor Port’ erkend door organisator STI. Annick De Ridder (N-VA), schepen voor de haven:  ‘Als havenschepen wil ik de band tussen stad en Schelde herstellen, want de Vlaming moet terug trots worden op de traditie van scheepvaart en de grote welvaart die onze haven voorbrengt. De hoge bezoekersaantallen van dit weekend bewijzen dat er wel degelijk interesse daarvoor is. Net daarom kijk ik samen met de vele andere bezoekers alvast uit naar de volgende editie in 2026 die ook Antwerpen opnieuw zal aandoen. We wensen de crews een behouden vaart naar Aalborg in Denemarken.’ (EM / Foto Ronny MULLENS)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten