• 18/07/2024

Dit is het programma rond de komst van Little Amal naar Antwerpen

ANTWERPEN – Op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober komt Little Amal, een reuzenpop die een Syrisch vluchtelingenmeisje verpersoonlijkt, naar Antwerpen. De Scheldestad ligt op haar tocht van Syrië naar Engeland, een emotionele zoektocht naar haar moeder.

In juli startte Little Amal haar tocht van meer dan 8 000 kilometer door Europa. In elke stad waar ze stopt, vraagt ze samen met de theatergezelschappen Good Chance en Handspring Puppet Company aandacht voor het lot van jonge vluchtelingen, die vaak gescheiden zijn van hun ouders en familie. Theatermaker Hussein Al-Khalidi is de bezieler van de doortocht van Amal in Antwerpen. Hij werkte als acteur en regisseur in Irak tot hij in 2015 naar België vluchtte. Vandaag is hij artistiek medewerker bij Madam Fortuna en werkt hij samen met tal van andere Antwerpse theater- en jeugdwerkingen. Vanuit zijn eigen ervaringen en fantasie voert hij de regie van de tocht van Little Amal door Antwerpen, samen met stad Antwerpen en het district Borgerhout, hetpaleis, Atlas, het Red Star Line Museum, De Reuskens van Borgerhout, de schoolkinderen van De Kleine Jacob en De Zevensprong, Zahra Eljadid, Madam Fortuna en Etoile Mécanique.

De reuzin komt op vrijdag 8 oktober om 18u30 toe in Antwerpen. Als podiumkunstenhuis voor een jong publiek brengt hetpaleis het verhaal van de kleine Amal als eerste onder de aandacht. Bij aankomst op het Operaplein wordt de jonge reuzin geconfronteerd met haar eenzaamheid en de herinneringen aan haar moeder, tot een parade van kinderen en vliegers haar op sleeptouw neemt richting Theaterplein. Daar krijgt ze dankzij het Red Star Line museum een geluksbrenger die haar voor de rest van haar tocht kan sterken. Al Khalidi: ‘Wanneer de vlieger opstijgt en geleidelijk aan hoger en hoger gaat zweven, krijgt het kind een euforisch succesgevoel. Hij neemt al haar wensen en dromen mee de lucht in.’

Op zaterdag 9 oktober ontmoet Little Amal De Reuskens van Borgerhout rond 16u15  tijdens het slot van de Reuzenstoet op het Moorkensplein. De stoet vertrekt om 14 uur met meer dan 35 deelnemende groepen in de Tuinwijk, passeert langs de Centers en de Turnhoutsebaan en komt aan bij het districtshuis op het Moorkensplein. Daar zullen de vier Reuskens Reuzin, Kinnebaba, Dolfijn en Reus Amal verwelkomen met bloemen en de traditionele Reuskensdans. Als dank voor de Borgerhoutse gastvrijheid antwoordt zij met de Syrische dans dabke die ze aanleert aan het publiek. De Reuskens vragen aan iedereen die komt kijken om een papieren bloem mee te brengen voor de jonge reuzin. Tegen 17 uur vertrekt Little Amal richting het Laar voor ‘Atlas op het Plein’, het jaarlijkse ontmoetingsfeest van Atlas, integratie en inburgering Antwerpen. Tijdens haar wandeling over de Turnhoutsebaan wordt ze begeleid door artistieke vogeltjes van puppetbuskers De Wolk uit Gent. Nadien zal Little Amal muzikaal ontvangen worden door een koor en muzikanten op het Laar. Tijdens dit slotmoment krijgt Amal nog een afscheidscadeau van de stad mee. Om 18 uur gaat ze slapen in de kerk op het Laar. Wie nog niet naar bed wil, kan aansluitend genieten van muziek en optredens tijdens Atlas op het Plein.  In samenwerking met Bozar liet hetpaleis ook het indrukwekkende educatieve pakket rond Amal van Good Chance naar het Nederlands vertalen. Daarmee kunnen scholen aan de slag gaan over actuele thema’s als migratie en klimaat, en kinderen en jongeren daar begrip en bewustzijn over bijbrengen. Het pakket is vanaf morgen beschikbaar via de website van hetpaleis. De info over de doortocht van Little Amal wordt nog verder aangevuld op www.antwerpen.be. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten