Dit industrieel erfgoed is het bekijken meer dan waard nav archeologiedagen
ANTWERPEN – Dit weekend vinden de archeologiedagen plaats in Vlaanderen. Een uitstekende gelegenheid vonden wij om wat industrieel erfgoed van de stad Antwerpen van naderbij te bekijken.
Het Felixatelier doet mee aan de archeologiedagen en opent zijn deuren op vrijdag, zaterdag en zondag. Hier kan je de expo ‘Onder de Leien. Een gracht vol schatten’ bezoeken. Meer dan 150 vondsten die in de gracht aan de Kipdorpbrug werden teruggevonden tijdens de opgravingen in 2018 zijn tentoongesteld.
Vier thema’s brengen je terug naar de Kipdorpsite en het leven zoals het was in de zestiende eeuw: ontmoet, spel, strijd en bouw. Zowel grote als kleine vondsten staan centraal, waaronder enkele topvondsten zoals een zwaard uit de periode van de Franse furie en een driekoningenkroontje.
Vooraf reserveren is verplicht en doe je telefonisch via 0473 80 17 49, vandaag en morgen tussen 11 en 15 uur. Draag een mondmasker, volg de bezoekersroute ter plaatse en houd afstand. Om de veiligheid van de bezoekers te garanderen, kan er om het kwartier worden geboekt voor een groep van maximaal vier personen uit dezelfde sociale bubbel. Maximum duur van het bezoek: 40 minuten. Eerste reservatie van de dag om 10 uur, laatste boeking om 16u15.
Van 2017 tot 2019 werd in Antwerpen gewerkt aan de Leien. Hier kwam één van de grootste Antwerpse archeologische sites aan het licht, de Kipdorpsite. Je kan deze nog steeds bezichtigen. Laat je verwonderen door het heden en het verleden van deze historische plek in Antwerpen en bekijk het nieuwe filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=eChndD2HJxs&feature=emb_logo. Kan je er niet genoeg van krijgen? Bezoek dan de site (vrij toegankelijk) of de expo (na reservatie via https://afspraken.antwerpen.be/expo-onder-de-leien-een-gracht-vol-schatten).
De portiek en het tuinpaviljoen van het Rubenshuis zijn door Rubens zelf ontworpen en bevatten zeldzame sporen van de meester als architect. Ze zijn recent gerestaureerd en werden hiervoor bekroond met de Europa Nostraprijs. Wil je graag alle details van dichtbij bekijken of meer informatie over het restauratieproces krijgen? Dat kan met de 360° foto met de online tour: https://www.rubenshuis.be/nl/content/360%C2%B0-fotografie-onthult-geheimen-van-gerestaureerde-portiek-en-tuinpaviljoen.
Wil je graag meer weten over de restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen? Laat je dan virtueel rondleiden door directeur Ben van Beneden. In vijftien minuten neemt hij je mee op een reis van 400 jaar door de tijd. Zijn verhaal start bij de restauratie van het Rubenshuis in 1939 en maakt af en toe een zijsprong naar de zeventiende eeuw: https://www.youtube.com/watch?v=ooPlOuOHSi8&feature=emb_logo
Sinds 2003 moeten eigenaars van gebouwen met liften rekening houden met een aantal verplichtingen op het vlak van veiligheid. De nodige aanpassingen moeten voor zaterdag 31 december 2022 zijn uitgevoerd . Voor historisch waardevolle liften kan er een aparte procedure worden voorzien om te vermijden dat de veiligheidsmaatregelen de erfgoedwaarde aantasten. De historische waarde van de lift moet eerst zijn bevestigd door het agentschap Onroerend Erfgoed. Ben je eigenaar of syndicus van een historisch waardevolle lift waar werken moeten worden aan uitgevoerd? Contacteer dan https://www.onroerenderfgoed.be/contact. (EM)