• 25/02/2024

District Wilrijk telt af naar de Geitestoet van zondag 25 september

WILRIJK – Over exact een maand, op zondag 25 september, trekt de Geitestoet door de straten van Wilrijk. Een moment waar het ganse district reikhalzend naar uitkijkt na zeven jaar wachten.

De Geitestoet ging voor het eerst uit in 1965 en vertelt de geschiedenis van Wilrijk – bijgenaamd ‘het Geitendorp’ – en de mythische figuur Lange Wapper, die er geboren werd en er terugkeerde na een omzwerving in Antwerpen. De praalwagen van Lange Wapper vormt het hoogtepunt van de stoet. Op zijn tocht door Wilrijk wordt hij vergezeld door onder meer de Wilrijkse reuzen en stripfiguur Jommeke, die voor het eerst op papier werd gezet in Wilrijk. Maar er zijn ook verschillende historische praalwagens, dans- en muziekgroepen en in totaal meer dan 1 000 figuranten.

Sinds 1990 gaat de stoet om de vijf jaar uit en trekt ze telkens tienduizenden bezoekers. Daarmee behoort de Geitestoet tot de grootste historisch-folkloristische stoeten van Vlaanderen. De achtste editie van de stoet was oorspronkelijk gepland in 2020, maar werd omwille van de coronapandemie met twee jaar uitgesteld naar dit jaar. Werner Theuns (Open Vld), districtsschepen voor de Geitestoet: ‘Het woord ‘eindelijk’ wordt vaak nogal snel gebruikt, maar is zeker van toepassing op deze editie van de Geitestoet, die laatst uitging in 2015. Na de gebruikelijke vijf jaar wachten en twee extra coronajaren merk je dat gans Wilrijk uitkijkt naar dit topevenement.’

Districtburgemeester Kristof Bossuyt (N-VA): ‘De Geitestoet is de ‘nationale feestdag’ van Wilrijk. Iedereen komt die dag op straat om schouder aan schouder de stoet te bewonderen en op te kijken naar Lange Wapper, de praalwagens en de meer dan 1 000 figuranten. We nodigen gans Antwerpen uit om mee te komen vieren.’ De Geitestoet trekt op 25 september vanaf 15.30 uur door het centrum van Wilrijk. De figuranten, praalwagens en reuzen passeren langs onder meer de Doornstraat, de Bist, de Heistraat en de Jules Moretuslei. Ook voor en na de stoet valt er heel wat te beleven. Kinderen kunnen zich uitleven in een groot speeldorp op de Bist. Daar staat ook een podium waar voor en na de stoet onder meer de Koninklijke Harmonie Sint-Bavo en Sam Gooris optreden.

De toegang tot de Geitestoet is zoals steeds gratis. Wie echter het beste zicht op dit spektakel wil, kan plaatsnemen op een van de tribunes op de Bist. Kaarten voor deze tribunes kosten twintig euro per stuk en zijn te koop bij Schouwburg De Kern (Kern 18, www.schouwburgdekern.be). Naast reuzen en praalwagens bevat de Geitestoet meer dan 1 000 figuranten, waaronder heel wat Wilrijkenaren. Met nog een maand te gaan zijn de meeste figurantenrollen ingevuld. Voor één tafereel – het voetbal en touwtrekken tijdens de Olympische Spelen van 1920 – zoeken de organisatoren nog een tiental jonge sporters tussen achttien en 30 jaar. Ook vrijwilligers die mee wagens willen duwen of een oogje in het zeil houden naast het parcours zijn welkom. De komende weken duikt de Geitestoet met een uitgebreide reclamecampagne op in Wilrijk en ver daarbuiten. Het campagnebeeld toont Lange Wapper die neerzit op het Wilrijkse districtshuis. Wie graag een raamaffiche wil ophangen, kan een gratis exemplaar ophalen in het gemeenschapscentrum (Bist 1, Wilrijk). Info: www.wilrijk.be/geitestoet. (EM / Foto District Wilrijk)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten