• 27/05/2024

District Merksem een heel weekend in de ban van de Vredesfeesten

MERKSEM – In Merksem zijn vanochtend de Vredesfeesten op gang gefloten. Met dit tweedaagse evenement herdenkt het district de bevrijding van de bezetter begin oktober 1944 – een maand later dan Antwerpen.

Vandaag en morgen wordt 79 jaar vrede gevierd met herdenkingsmomenten, een lichtjestocht, livemuziek en een spetterende vuurshow.

Vanochtend werd aan het bevrijdingsmonument op het Burgemeester Jozef Nolfplein een bloemenhulde gebracht voor de oorlogsslachtoffers.

Daarna volgde  een optocht over de Bredabaan richting de begraafplaats in de Van Heybeeckstraat. Daar werd hulde gebracht aan de overledenen.

Vanaf 18.30 uur, bij valavond, verwelkomt een comité van vuurartiesten het publiek aan de Gaston Berghmansdreef in het Bouckenborghpark.

Zij wijzen de weg naar de feesttent waar De Love Me Tenders om 19 uur het feest op gang brengen met een dansbare mix van ‘golden oldies’ als Nat King Cole, Frank Sinatra en Elvis Presley en recentere hits.

Later op de avond kan iedereen deelnemen aan een lichtjestocht. Die vertrekt om 20 uur aan het herdenkingsmonument bij de vestiging van Elia en trekt over de Straalstraat, de Deurnsebaan en de Bredabaan richting Bouckenborghpark.

Feeërieke elfjes begeleiden de stoet en zorgen voor sfeer. Het district voorziet in samenwerking met Primavera vzw ook lampionnen, maar wandelaars zijn uiteraard welkom om deel te nemen met lichtjes en zelfgemaakte lampionnen.

Dominique Kums (Vooruit), districtsschepen voor cultuur, feestelijkheden en protocol: ‘Op 6 september 1944 – twee dagen na de bevrijding van Antwerpen – werden in de elektriciteitscentrale L’Escaut – 22 arbeiders  én een toevallige voorbijganger – als represaille – geëxecuteerd door Duitse soldaten.’

‘Het monument in de Straalstraat herdenkt deze slachtoffers. Een passend vertrekpunt voor een lichtjestocht in het kader van de Vredesfeesten.’

Om 21 uur is het publiek welkom aan kasteel Bouckenborgh voor de vuurshow ‘In Fire & Ashes’ van Moving Fire Arts (zie foto).

In deze theatrale show brengen vier artiesten een verhaal van conflict en verzoening tussen licht en duisternis, in een choreografie van vuur en acrobatie.

Daarna zet dj Danny Van Tichelen het feest verder in de tent tot middernacht. Wie wil doorfeesten, is welkom in jongerencentrum Bouckenborgh voor een afterparty met lokaal dj-talent.

Morgen gaat het feest verder in Schouwburg Noord. Vanaf 14 uur viert de Lou Roman Band er een halve eeuw muziek en liefde met een mix van nostalgische en actuele tonen.

Gene Bervoets en Els Dottermans leiden als onvolprezen ceremoniemeesters alles in goede banen. Tickets zijn hier beschikbaar. (EM / Foto Lexooo)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten