• 27/05/2024

District en stad vierden 100 jaar Linkeroever dat een grondige facelift krijgt

ANTWERPEN – District en stad Antwerpen nodigden alle inwoners van Linkeroever uit om vanmiddag mee 100 jaar Linkeroever te vieren. Het terrein van de Zeescouts aan de Thonetlaan was het decor voor een prachtige middag. Aanwezigen genoten van muziek en gratis drankjes met zicht op de Schelde.

Burgemeester Bart De Wever, districtsschepen Charlie Van Leuffel, districtsburgemeester Paul Cordy (allen N-VA) en andere leden van het stads- en districtscollege trapten de feestelijkheden op gang met een symbolische overtocht van de Schelde. ​100 jaar geleden, in 1923, werd de toevoeging van het nieuwe stadsdeel aan Antwerpen op dezelfde wijze symbolisch ingezet door het toenmalige college.

De reuzen van Linkeroever, Anneke Mossel en Prins Langoustian van Labordonia verwelkomden de veerboot aan het ponton op Linkeroever. Ze werden begeleid door leden van het Genootschap van Anneke Mossel vzw. Het buurtfeest begon met de aankomst van het schepen- en districtscollege met fanfare De Stadstrommelaars. Nadien was er een optreden van Lost Legends, een zangmoment Klankjorum en de Radio Minerva Big Band.

Het Buurtfeest 100 jaar Linkeroever sloot een feestjaar af dat startte op 31 maart, met een campagne om de inwoners te motiveren om een straatfeest, speelstraat, expo, festival, workshop of andere activiteit te organiseren. Bovendien werd in een openluchtexpo aan de voetgangerstunnel de geschiedenis van Linkeroever weergegeven in een chronologische lijn. Die expo was nog te bezichtigen tot vandaag.

In opdracht van stad Antwerpen werkte het ontwerpteam Bureau Bas Smets uit Brussel het masterplan voor de Scheldeboorden op Linkeroever af, en vertaalde het in een eerste schetsontwerp voor het hele gebied. Voor ‘Scheldeboorden-noord’, de omgeving van het Esmoreitpark, Sint-Anneke Plage en de jachthaven, werd daarbij al een definitief ontwerp voor de aanleg van de publieke ruimte opgemaakt. Als alles vlot loopt starten de eerste werken in de zomer van 2024.

Het masterplan kreeg een concrete vorm in een landschapsontwerp (conceptontwerp) voor de publieke ruimte. Het ontwerpend onderzoek voor de omgeving van de Beatrijslaan richt zich op alternatieve inrichtingsmogelijkheden voor de laan. Daarbij staan ontharding, vergroening en het behoud van de bestaande verkeersstromen centraal. Samen met De Vlaamse Waterweg zal verder worden onderzocht hoe de Scheldewandeling ook op het smalste stukje kan doorlopen, om zo een zes kilometer lange wandeling te realiseren van het Sint-Annabos tot de grens met Burcht.

Het Frederik Van Eedenplein wordt een volwaardige toegangspoort tot Linkeroever. De verschillende vervoersmodaliteiten sluiten hier slim op elkaar aan. Onder meer het terugbrengen van het veer naar zijn oude locatie wordt hiervoor onderzocht. De Gloriantlaan wordt versterkt als centrale as langs de aanwezige functies, met de nodige parkeergelegenheid. Op het Frederik Van Eedenplein is ruimte voor sport en spel, samentuinen en evenementen.

Een reeks aan slingerende paden creëert verkoelende wandelingen langsheen de ​ recreatie. Zo krijgt de huidige sportinfrastructuur een nieuwe plaats ten westen van het speelterrein in de Robinsontuin. De Charles de Costerlaan krijgt een directe verbinding van laan tot rivier. Het basketbalpleintje verschuift naar het zuiden en wordt opgenomen in het park. De parkstrook ten westen van de jachthaven zorgt voor continuïteit van noord naar zuid waarbij groene zittrappen het zicht openen naar de jachthaven. De werken zullen in fases worden uitgevoerd om de woningen en andere functies zo goed mogelijk bereikbaar te houden. (EM / Simulatie Bureau Bas Smets)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten