• 19/05/2024

District Ekeren herdacht haar bevrijding samen met zustergemeente Andernach

EKEREN – Op 4 oktober 1944 werd Ekeren bevrijd door het Essex Scottish regiment van de 2nd Canadian Infantry Division.

Het districtsbestuur en een delegatie uit de Duitse zustergemeente Andernach herdachten vanochtend deze gebeurtenis met een bloemenhulde, begeleid door een klaroenblazer en de Clan Hay Pipe Band aan het monument op het Canadezenplein. Aansluitend volgde een receptie in de trouwzaal van kasteel Veltwijck.

Op 4 oktober 1944, rond half twaalf, rukten de Canadezen binnen in Ekeren-Donk. Vooral door dynamiet-ontploffingen werd het tamelijk erg gehavend.

De Hollandsche S.S.- en N.S.K.K. – mannen hebben erg huisgehouden tussen de burgerbevolking.

Ze eisten brutaal alle eetwaren op, of indien dat niet vlug genoeg ging, werd alles gestolen. Op Vriesdonk werden verschillende villa’s erg beschadigd, omdat de S.S.-mannen er in verscholen zaten.

Om 9 uur werd op de kerktoren van Ekeren de witte vlag gehesen en daarna vervangen door de Belgische driekleur.

’s Nachts waren de Duitsers vertrokken in de richting van Kapellen. Om 1 uur kwamen de eerste Canadezen met een grote voorhoede de gemeente binnen.

Er was echter in Ekeren niet veel te zien, omdat alle inwoners geëvacueerd werden op 10 september.

De Duitsers hebben dan alles wat ze vonden geplunderd en de huizen leeggehaald. Op 4 oktober konden de mensen terug hun woningen opzoeken en de vlaggen ophangen.

Er was in Ekeren veel minder schade dan aanvankelijk werd gedacht en ook al geschreven werd.

De meest getroffen wijken waren de Steenstraat en het Hagelkruis. Huizen werden er in brand geschoten en gestoken. Ook de Grote Markt en in de O.L.Vrouwstraat werd tamelijk veel schade aangericht.

De kerk kreeg een obus binnen die gelukkig niet ontplofte en liep dan ook weinig schade op. Al de bruggen rond Ekeren werden opgeblazen, uitgenomen de brug aan het kerkhof ten einde de Driehoekstraat en de kleine brug ‘aan den Bund.’

Nog tot en met maandag 23 oktober loopt er in het Hagelkruispark een expo over de bevrijding van Ekeren (zie foto).

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de plaatselijke bevrijding in woord en beeld. Ook persoonlijke verhalen van boeiende mensen uit Ekeren komen aan bod. (EM / Foto Antwerpen Herdenkt)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten