• 13/09/2024

Dimpna gaat mondiaal in Geel, het verhaal van Van In in stadsmuseum Lier

GEEL – Morgen zaterdag 23 april opent de Geelse mondiale raad haar tentoonstelling ‘Dimpna gaat mondiaal’ in de gerestaureerde Kapel van Elsum. Om 13.30 uur wordt gestart met een stiltecirkel. Dit wordt een moment van bezinning, een aanklacht tegen oorlog en geweld, en solidariteit met alle vluchtelingen.

Deze expo van de mondiale raad toont hun projecten en werken rond de thema’s vluchten en gezondheid. Je kunt er enkele bijzondere kunstwerken bekijken, een kleurrijke compositie gemaakt door asielzoekers die in Geel verbleven en een houtsnijwerk van Jozef Demaeyer. De tentoonstelling in de Kapel van Elsum is vrij te bezoeken tijdens de weekends vanaf 23 april tot zondag 26 juni, telkens op zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 18 uur.

De Geelse mondiale raad is de adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking en solidariteit. Alle organisaties die solidaire initiatieven met het Zuiden organiseren en zich inzetten voor de gezamenlijke initiatieven rond mondiale solidariteit binnen de stad, hebben een plaats in de mondiale raad. De mondiale raad is geïnspireerd door het verhaal van Dimpna. Dimpna is de patroonheilige van de geesteszieken, die al eeuwen welkom zijn in Geelse gezinnen. Dimpna was zelf een vluchtelinge. Na haar dood werd ze een heilige ter genezing van allerlei ziekten. Zo vormt ze de inspiratiebron voor barmhartigheid en medeleven met alle mensen die uitgestoten worden door geweld, oorlog, verdrukking en discriminatie. De mondiale raad wil deze universele boodschap tijdens het Dimpnajaar 2022 uitdragen.

VAN IN en Lier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het verhaal begint in 1833 met de bescheiden drukkerij Gebroeders Van In. Vandaag is VAN IN een toonaangevende uitgeverij van eigentijdse leermiddelen. Een tentoonstelling toont je in vogelvlucht de evolutie van het bedrijf. Vervolgens stap je binnen in de rijk gevulde boekhandel, om ten slotte op de schoolbanken te belanden. De tentoonstelling loopt van vandaag 23 april tot en met zondag 20 november in stadsmuseum Lier.

De bedrijfsgeschiedenis van Van In start met twee familiezaken, Gebroeders Van In en Joseph Van In & Cie. Allebei werken ze in Lier als drukkerij, uitgeverij en boekhandel. Midden twintigste eeuw legt Jozef Van In & Co zich toe op het uitgeven van schoolboeken voor de Vlaamse markt. Met de overname door een Nederlandse uitgeefgroep in 1973 verdwijnt de familiale bedrijfsvoering. Vanaf 1997 bepalen de eindtermen de talrijke leermiddelen. In 2004 wordt Uitgeverij Van In opgenomen in mediabedrijf Sanoma. Papieren en digitale leermiddelen vullen elkaar aan. In een dynamische organisatie werken diverse teams marktgericht en vernieuwend aan het onderwijs in België. Het digitale leerplatform Bingel kent een groeiend succes in de partnerlanden. De tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking met Joseph Van In en uitgeverij VAN IN en met de ondersteuning van KADOC, ETWIE, Erfgoedcel Kempens Karakter, archief Lier en adviesraad stadsmuseum. Curator van de tentoonstelling is Frank Huygens. De scenografie werd gerealiseerd door Karakters.

Tijdens het openingsweekend kan je er gratis terecht van 10 tot 17 uur voor Museumtalks (ontmoet een uitgever en kom meer te weten over hoe een leermiddel tot stand komt), voorlezingen uit kinderboeken uitgegeven door VAN IN (voor 4+), je kan eigenhandig een affiche drukken (+6) en op zaterdag is er een optreden van Jan De Smet om 15 uur, op zondag van Stijn Trauwaen, eveneens op 15 uur. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten