• 17/06/2024

Dieren staan zondag centraal in Antwerpen, 6 natuurgebieden beschermd

ANTWERPEN – Nu zondag 4 september organiseert stad Antwerpen, samen met Dier In De Kou vzw, de vijfde editie van het gratis dierenfestival ‘Beestig!’. Tijdens dit evenement, dat dit keer plaatsvindt op Park Spoor Noord aan de Parkloods (Damplein 9), stellen verschillende dierenorganisaties zichzelf en hun aanbod voor en inspireren en informeren ze bezoekers over het verantwoord houden van dieren. Er is een panel met experten op het vlak van dierenwelzijn, waar bezoekers al hun dierenvragen aan kunnen stellen, en speciaal voor honden en hun baasjes is er een hondenwandeling met dierenquiz.

Tijdens ‘Beestig! is er heel wat te beleven. Bezoekers maken kennis met verschillende dierenorganisaties, hun activiteiten en producten. Joke Monteny geeft een presentatie over dierentaal en Sarah Schaerlaeckens vertelt de bezoekers alles over diabetes meldhonden. Dit zijn honden die getraind zijn om de geur van verandering in de bloedsuikerspiegel tijdig te herkennen en te melden. Bezoekers kunnen al hun vragen stellen aan een panel van experten, en voor honden en hun baasjes is er een hondenwandeling met dierenquiz. Kinderen kunnen zich laten schminken als een hond, de katmobiel van Gaia bezoeken, een escape game spelen of dierenmaskers maken. Iedereen is welkom tussen 10 en 19 uur. De organisatie van dit dierenfestival past binnen het diervriendelijk en milieuvriendelijk beleid van stad Antwerpen.

Honden kunnen zich, samen met hun baasjes, uitleven tijdens een hondenwandeling van zeven kilometer. Op het wandelparcours ontdekken de deelnemers verschillende quizvragen die ook voor kinderen geschikt zijn. Onder de quizzers wordt een leuke prijs verloot. Els van Doesburg (N-VA); schepen voor dierenwelzijn: ‘Op dinsdag 4 oktober vieren we Werelddierendag, maar onder het motto ‘elke dag dierendag’ zetten we de dieren in Antwerpen ook op 4 september al eens in de bloemetjes. Nodig je viervoeter uit voor een mooie stadswandeling en kom ontdekken wat de dierenorganisaties voor de Antwerpse dieren en hun welzijn betekenen. Samen maken we er een Beestig leuke dag van.’ Info: www.antwerpen.be/dieren.

Stad Antwerpen heeft het natuurgebied Wolvenberg-Brilschans in Berchem aan de lijst van stedelijke natuurreservaten toegevoegd. Die lijst telt nu zes natuurreservaten, samen goed voor ruim 360 hectare beschermde natuur op stedelijk grondgebied. De stad heeft ook de erkenning van haar andere natuurreservaten bevestigd. Dat betekent dat de natuurreservaten extra beschermd zijn en dat deze gebieden ook in de toekomst natuurreservaat blijven.

Stad Antwerpen is al heel wat natuurreservaten rijk, waaronder De Oude Landen, de Bospolder en het Ekers Moeras in Ekeren, Groen Neerland in Wilrijk en de Hobokense Polder. De stad voegt nu ook het perceel Wolvenberg-Brilschans aan haar lijst van reservaten toe. De stad mag in de toekomst de bestemming van deze terreinen niet wijzigen. Zo blijven die natuurreservaten dus voor volgende generaties bewaard. In een natuurreservaat worden planten en dieren extra beschermd. Bezoekers mogen er de rust niet verstoren, geen planten plukken en het gebruik van meststoffen of pesticiden zijn verboden. Van Doesburg: ‘Bovendien zijn natuurreservaten natuurlijke airco’s voor de wijde omgeving, en dus de stad.’ (EM / Foto Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten