• 18/07/2024

Diego Schwartzman zet opnieuw stap richting derde finale op European Open

ANTWERPEN – Diego Schwartzman (ATP 14) heeft iets met Antwerpen. Hij speelde er al twee finales en werd dit jaar als reekshoofd nummer twee geklasseerd op de European Open. In de openingswedstrijd van de avond nam hij het op tegen publiekslieveling Andy Murray. Na 2u22’ won hij de strijd met 6-4, 7-6 (8/6).

Je merkte het onmiddellijk: dit zou opnieuw een lange wedstrijd worden. Beide heren gaven elkaar geen duimbreed toe en bleven voortdurend achter de baseline. Murray ging in het vierde spel door de service van de Argentijn – na een dubieuze ingreep van de scheidsrechter -, maar Schwartzman forceerde een re-break in het zevende game. Schwartzman ging op zijn elan door en maakte het af na 55 minuten. In de tweede set zag het scenario er anders uit. Murray was al een paar maal aan een break ontsnapt maar bij 2-2 was het zover. De Schot beet echter alweer van zich af en keerde terug naar 4-4. Uiteindelijk stevenden we af op een tie-break. Die verliep bijzonder raar. Beide spelers verloren elk liefst vier keer na elkaar hun opslag. Schwartzman had uiteindelijk aan twee matchballen genoeg om zich te kwalificeren voor de kwartfinales. Daarin ontmoet hij morgen Brandon Nakashima (ATP 79), die won van een andere kwalificatiespeler, Henri Laaksonen (ATP 99) met 7-6 (7/5), 6-7 (5/7), 6-3..

Opmerkelijk was dat Schwarzman en Murray elkaar voor de eerste maal ontmoetten. ‘Inderdaad zeer merkwaardig’, zei de Argentijn. ‘Als kind zag ik Andy, Nadal en Djokovic vaak aan het werk. Ik speel nochtans sinds 2015-2016 met de top. Vaak kom je uit tegen dezelfde spelers en anderen bekamp je nooit. Andy legde het slim aan boord tijdens het wedstrijdbegin. Hij liet me mijn eigen spel spelen en lokte me zo vaak in de fout. Het is duidelijk dat hij er stilaan weer staat. Dat kan alleen maar verbeteren wanneer hij top tien-spelers blijft bekampen. Het was voor mij een eer om tegen hem te spelen. In het begin had ik wel wat zenuwen maar nadien probeerde ik solieder te spelen en dat lukte. Andy stond eergisteren bijna vier uur op de baan. Niet verwonderlijk dat hij op het einde wat moe was. Hij maakte een paar fouten in de eerste set maar uiteindelijk tekenden wij beiden voor een goede wedstrijd. Het tornooi van Antwerpen ligt me, net als de stad en het publiek. Het doet goed om opnieuw voor goedgevulde tribunes te spelen. Ik weet dat het Antwerps publiek houdt van Murray maar vandaag supporterden ze ook voor mij. Ik hoop dat mijn verblijf hier nog een paar dagen langer mag duren.’

Of hij zich misschien niet beter zou toeleggen op ‘kleinere’ tornooien werd aan Andy Murray gevraagd. ‘Wat is een sterk en wat is een zwak tornooi? Ik ben niet echt ontevreden over mijn prestaties tegen de topspelers. In Metz speelde ik de halve finale tegen een kwalificatiespeler. Ik zie mezelf niet veranderen. Schwartzman was voor mij geen onbekende. Dat ik hem nog nooit ontmoette komt omdat wij vaak in andere tornooien spelen met uitzondering van de Grand Slams dan. In februari/maart bijvoorbeeld was hij aan de slag op graveltornooien in Zuid-Amerika terwijl ik koos voor indoorwedstrijden. Ik had hem al vaker zien spelen en heb zelfs een paar keer met hem getraind. Zijn manier van spelen verraste mij dus niet.’ Murray treedt nu wellicht aan in Parijs en Stockholm.

In het dubbelspel wonnen  XavierMalisse en Lloyd Harris met 6-4, 3-6, 10-7 tegen Ivan Dodig en Marcelo Melo. Zaterdag spelen zij de halve finales.

PROGRAMMA VOOR MORGEN: Niet voor 15 uur: Fucsovics-Harris, Sinner-Rinderknech, niet voor 18u30 Nakashima-Schwartzman, Brooksby-Davidovich Fokina

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten