• 18/07/2024

Dichterlijke bermwandeling leid je zondag van Wilrijk naar Mortsel

WILRIJK – Op zondag 1 mei zoekt ‘Gebermte’ samen met zes berm- en klimaatdichters naar De Stem van de 100-jarige Berm in Wilrijk en Mortsel. Het vormt meteen de tweede van vier ‘bermwandelingen’.

Zes dichters uit Vlaanderen en Brussel maken hun opwachting op de spoorwegberm. Alle zes hebben hiervoor gedichten op maat van de eeuweling geschreven, levende gedichten: natuur- en poëzieliefhebbers die aan de bermwandeling deelnemen, mogen namelijk input geven waarmee de dichters aan de slag gaan. Zo blijven de gedichten evolueren. De dichters zullen de finale versies op zaterdag 21 mei op de ‘Festivaldag van Gebermte’ aan het publiek voorstellen.

De zes dichters zijn: Johanna Pas, Geert Lemahieu, Stefan Heulot, Lies Van Gasse, Marie Darah en Christophe Batens. Deelnemers kunnen op twee momenten bij de dichterlijke bermwandeling aansluiten: om 14 uur en om 15.30 uur. De wandeling start en eindigt telkens op Den Berm ter hoogte van de Jozef Hermanslei (kant Wilrijk) en duurt ongeveer één uur. De bermwandeling is gratis en inschrijven is niet verplicht, maar helpt ‘Gebermte’ wel met  de organisatie. Inschrijven kan via  https://forms.gle/NwLx1CRX79Xm6LjZ7

Dit jaar en de komende jaren zal het 100 jaar geleden zijn dat de voormalige spoorwegbermen in Wilrijk (Prins Boudewijnlaan) en Mortsel (Krijgsbaan tot Klein-Zwitserland) werden gebouwd en in gebruik genomen. Vandaag vormen ze een 3,2 kilometer lange groene natuur- en wandeloase in de dichtbevolkte Zuidrand van Antwerpen. ’Gebermte: in aanraking met een eeuweling’ is de naam waaronder het gemeenschapsinitiatief Gebermte van 2022 tot 2024 de visievorming over de toekomst van deze spoorwegbermen als stedelijke natuur wil ondersteunen op sociaal, cultureel en artistiek vlak.

Deze bermwandeling is één van de wandelingen en voorstellingen (verhalen, poëzie, beeldende kunst, muziek …) die Gebermte de volgende drie jaar organiseert om de 100ste verjaardag van de bermen als waardevol ecologisch erfgoed te vieren. Gebermte wenst de bermen zo beter zichtbaar te maken als waardevolle stukken stedelijke natuur en op zoek te gaan naar manieren om natuur en cultuur te verbinden.

Initiatiefnemer Bart Pluym: ‘Gebermte is een gemeenschapsinitiatief dat zich sinds 2015 inzet voor een ecologische toekomstvisie voor de bermen: het wil bereiken dat de bermen, hun leefgemeenschappen (planten, dieren, insecten en mensen) en hun ruimere leefomgeving erkend en verzorgd worden als stukken stedelijke natuur die waardevolle lokale en bovenlokale verbindingen leggen. In plaats van rationeel geordende en gecontroleerde plekken die een economische en/of voorgeprogrammeerde ‘ruimtelijke’ logica volgen, vormen de bermen relatief vrije, onvoorspelbare en complexe organische weefsels die zich ondergronds en bovengronds vertakken. Ze zijn een levend voorbeeld van wat mensen ‘de natuur’ noemen in één van de dichtstbevolkte regio’s van Europa. Om bovenstaand doel te bereiken, brengt Gebermte inwoners van Mortsel, Wilrijk en omstreken samen, gaat het samenwerkingen met verenigingen, inwoners en besturen aan en zoekt het naar manieren om cultuur, kunst, natuur en de bermen met elkaar te verweven. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten