• 21/06/2024

Deze stortplaatsen uit 31 Antwerpse gemeenten moeten groen worden

ANTWERPEN – De zoektocht naar geschikte gronden is van cruciaal belang om de ambitie van 4 000 hectare extra bos in Vlaanderen te realiseren. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) gaf OVAM eind vorig jaar de opdracht de potentie van voormalige stortplaatsen in kaart te brengen. Demir vond maar liefst 256 gemeentelijke stortplaatsen in 147 steden en gemeenten die in aanmerking komen voor een nieuwe bestemming.
In onze provincie gaat het om stortplaatsen in 31 steden en gemeenten. De grootste liggen in Bonheiden (16,35 hectare), Brasschaat (16,03), Herenthout (10,75), Turnhout (4,77) en Mechelen (3,68), de anderen in Antwerpen, Arendonk, Beerse Berlaar, Bornem, Edegem, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Hoogstraten, Hove, Kalmthout, Lier, Lille, Mol, Nijlen, Oud-Turnhout, Ranst, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Stabroek, Vorselaar en Willebroek.
Demir: ‘Al deze lokale besturen krijgen nu het aanbod om op kosten van OVAM een oriënterend bodemonderzoek te laten uitvoeren en kunnen daar bovenop nog een subsidie krijgen voor het bebossen zelf. Een uniek aanbod waarvan ik hoop dat alle lokale besturen er op in gaan. Als alle betrokken lokale besturen op het aanbod intekenen, wordt door dit initiatief een bosuitbreiding van ongeveer 485,41 hectare mogelijk over twee jaar.’
‘Vlaanderen heeft de ambitie om tegen 2024 4 000 hectare extra bos aan te leggen. Een ambitieuze doelstelling die uiteraard ook voldoende gronden noodzaakt. Tegelijk telt Vlaanderen ruim 3 000 locaties waar afval op of in de bodem aanwezig is. Deze stortplaatsen oriënteren in de circulaire economie is een uitdaging waarmee we aan de slag willen gaan. Maar liefst 256 van die stortplaatsen zijn in handen van overheden.’
In opdracht van de minister is OVAM de voorbije maanden samen met ANB nagegaan welke voormalige stortplaatsen potentieel in aanmerking komen voor een nieuwe groene bestemming. In totaal zijn er 147 gemeenten die beschikken over voormalige stortplaatsen die bebost kunnen worden. Sommige gemeenten beschikken over meerdere kleinere locaties. De grootste bebosbare oppervlakte is te vinden in Gent met 73,93 hectare. In de provincie Limburg is de thuisstad van minister Demir, Genk, koploper met 27,05 hectare In de provincie Vlaams-Brabant, Antwerpen en West-Vlaanderen is die eer weggelegd voor respectievelijk Machelen (10,45, Bonheiden (16,36) en Brugge (28,1).
Demir: ‘Dat wil zeggen dat die percelen op korte termijn beschikbaar kunnen komen voor extra bos. Uiteraard zal daar soms nog een oriënterend bodemonderzoek voor nodig zijn. Als de gemeenten ingaan op ons aanbod, voorzien we via OVAM daarvoor de nodige middelen. De enige voorwaarde is dat ze dit terrein dan ook effectief omzetten naar bebossing of natuurontwikkeling/-herstel. Maar, ook voor het aanplanten van de bomen of de spontane verbossing voorzien we voor hen financiële en inhoudelijke ondersteuning.’ Hoewel het aanbod van de minister nog maar pas gedaan is, kan een bijzondere interesse vastgesteld worden op het terrein. Arendonk zal alvast de spits afbijten. De OVAM zal hier het oriënterend bodemonderzoek uitvoeren voor de stortplaats van 0,23 hectare en er werd zelfs nabije potentie gezocht voor een toekomstig bos van 3,5 hectare. Demir: ‘Veel gemeenten staan te popelen om bij dragen aan een groener Vlaanderen. Met dit aanbod kunnen zij hun gronden een nuttige en gezonde bestemming geven en bijkomend bos aanplanten.’ (EM)
 
🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten