• 27/05/2024

Deze maand meer dan 100 activiteiten voor kinderen tot vijftien jaar in alle Antwerpse bibs

ANTWERPEN – Deze maand vindt de 53ste editie van de Jeugdboekenmaand plaats. Een groots event met talrijke activiteiten om het leesplezier te vergroten dat jaarlijks meer dan 45 000 Antwerpse kinderen en jongeren bereikt tussen de drie en de vijftien jaar. Dit jaar is het thema ‘Sport en spel’. De Jeugdboekenmaand Antwerpen wordt dit weekend feestelijk geopend in bibliotheek Permeke.

Stad Antwerpen viert in maart Jeugdboekenmaand 2024 met allerlei activiteiten rond het thema ‘Sport en spel’. Want spelen en bewegen zijn goed voor je. En wat is lezen anders dan gymnastiek voor je hoofd en je hart? Eén ding geldt voor alle activiteiten: ze gaan over het plezier van lezen, voorlezen, luisteren en naar illustraties kijken.

En over sport en spel. De stad gaat daarvoor samenwerkingen aan met vrijetijdsorganisaties en instellingen uit het culturele veld, en verschillende socio-culturele organisaties worden betrokken. Basketter Jean-Marc Mwema, voetbalanaliste Imke Courtois en jeugdauteur Mathilda Masters zijn als overtuigde lezers dit jaar peter en meters van Jeugdboekenmaand.

Deelnemers aan de Jeugdboekenmaand in Antwerpen kunnen bij elke activiteit een kwartetkaart sparen van de Leeskampioen, de Speelvogel, het Sportkonijn of de Valsspeler. Wie vier kaarten heeft verzameld, kan in een Antwerpse bibliotheek gaan draaien aan het rad voor een leuk gadget.

Op deze manier worden kinderen en jongeren gestimuleerd om een heleboel straffe organisaties uit de buurt te ontdekken én worden ze naar de bibliotheek getrokken.

Op www.jeugdboekenmaandantwerpen.be kan er zelfs aan een digitaal rad gedraaid worden voor boekentips, staat een handig overzicht van alle activiteiten van de Jeugdboekenmaand, vinden leerkrachten opdrachten voor in de klas en nog veel meer.

Het openingsfeest van Jeugdboekenmaand was de eerste en grootste activiteit. Het Kinderboekenfestival KABAAL strijkt morgen neer in bibliotheek Permeke van 11 uur tot 16.30 uur. Met op het programma een heleboel auteurs en illustratoren. Geniet gratis van workshops, voorleesmomenten, volksspelen, een boekenstand, circus en nog veel meer.

Zo leest bijvoorbeeld Jean-Marc Mwema voor om 13.30 uur en doet Mathilda Masters een literaire performance in een boksring om 14 uur en 15.30 uur. Bekijk hier het volledige programma.

Letterduiken in het zwembad, ontdekken in het Bosuilstadion welke verhalen er in het voetbalshirt van Toby Alderweireld verstopt zitten, glasblazen in de Blikfabriek. Of opwarmen bij een boksinitiatie voor een slamgedicht, of als een echte sportreporter verslag leren uitbrengen.

Ontdek hier alle activiteiten rond sport en spel op verschillende Antwerpse locaties tijdens de hele maand maart op

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Lezen als gymnastiek voor je hoofd en je hart, wat houd ik van dat beeld. Als je leest, train je inderdaad je hersenen, maar je traint ook je verbeelding en fantasie. Ons brein houdt van boeken, ons hart doet dat ook. Verhalen doen je adem stokken, of andere verhalen geven je vlinders in de buik. En wie jong boeken leert lezen, blijft lezen, een heel leven lang. Daarom zetten we zo graag in op een straffe Jeugdboekenmaand.’

Na de officiële opening las de schepen voor uit het boek ‘Sport is niets voor jou’ van Paolina Baruchello. Illustrator Federico Appel tekende live mee. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten