• 17/06/2024

Deze maand is Herentals al tien jaar lang een dementievriendelijke stad

HERENTALS – Herentals viert deze maand zijn tiende verjaardag als dementievriendelijke stad en gaat opnieuw het engagement aan om ook de volgende jaren verder in te zetten op het uitbouwen van een samenleving waar ook mensen met dementie en hun mantelzorgers hun plaats vinden en hebben.

Eén op vijf mensen zullen te maken krijgen met dementie en in de toekomst zal dat aantal met 50 procent stijgen. Daarom is het belangrijk om hier rekening mee te houden en vriendelijk mee om te gaan. Dat kan door informatie, vorming en acties zoals yoga. Ook de handelaars moeten hier in betrokken worden, zodat Herentals een dementievriendelijke stad blijft.

Volgens Jef Pilgrims van de Alzheimerliga is Herentals koploper van het peloton in België waar meer dan 200 gemeenten te weinig aan dementie doen. ‘Je moet je de vraag stellen: hoe ga ik met het veranderen van mensen om? Naar winkeliers toe, musea, maar ook naar sport en supporters toe. Je moet nieuwe herinneringen maken door de oude op te halen.’

Vanmiddag ondertekenen burgemeester Mien Van Olmen en Bart Michiels (beiden CD&V), schepen van welzijn, en Jef Pelgrims, voorzitter van de Alzheimerliga, in de cafetaria van lokaal dienstencentrum Convent2, het charter voor een dementievriendelijk Herentals.

Na de ondertekening bracht Cabaret Karel Declercq ‘Het Dementiecabaret’, een show over dementie. Een delicaat thema, dat grappig en absurd werd gebracht.

Foto’s Adrie DE KOK

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten