• 18/07/2024

Deze gemeenten uit de Voorkempen nemen zondag deel aan Open Monumentendag

BRASSCHAAT – De gemeenten Brasschaat, Kalmthout, Kapellen, Loenhout (Wuustwezel), Malle, Oelegem (Ranst), Schilde, Schoten, Wijnegem en Wommelgem en het district Ekeren nemen op zondag 12 september deel aan Open Monumentendag met in het totaal zestien activiteiten.

Op de tweede zondag van september is het Open Monumentendag, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Dit jaar is er extra aandacht voor het Europees thema ‘inclusie’. Open Monumentendag is er voor iedereen, jong en oud, met of zonder een beperking en alle culturen.

In Sint-Mariaburg (Brasschaat en Ekeren) volg je twee wandelingen met iconische foto’s. Deze activiteit is gericht op families met personen met dementieverschijnselen. In Brasschaat zet ook De Mickhoeve haar deuren open. De oude boerderij toont dat erfgoed en zorg hand in hand kunnen gaan. Roeland Decraene, Operationaal Directeur van het woonzorgcentrum De Vrije Vlinder: ‘We willen van deze hoeve een ontmoetingsplek maken.’

Wist je dat er in de Voorkempen een unieke plattelandssynagoge staat? Ontdek meer over dit pareltje joods verleden in Kalmthout. Ook in Malle verken je religieus erfgoed. De Sint-Pauluskerk laat je kennismaken met architectuur uit de sixties. Architect Marc Dessauvage tekende de kerk inclusief het volledige interieur. Bezoek je liever een kasteel? Dan toont kasteel de Renesse in Malle (zie foto) de evolutie van burcht voor edelen tot kasteel voor iedereen. In Wijnegem bezoek je de pas gerestaureerde Jan Vlemincktoren. De eigenaar zet de deuren uitzonderlijk open.

Molenerfgoed beleef je aan de Scherpenbergmolen in Malle en de Stenen Molen in Oelegem. Weet jij wat een ‘valveken’ is? Je leert er alles over in Oelegem. Aan militair erfgoed geen gebrek in de Voorkempen: ontdek het fort van Kapellen, fort Oelegem met vleermuisverhalen én fort II in Wommelgem met een gietdemonstratie aan de antimoonoven, een industriële oven die glijmiddel voor lagers en assen smelt. In Schoten zijn er activiteiten die al je zintuigen prikkelen. Kom kijken naar een theaterstuk in de podkasten, voelen op de kunstenmarkt en luisteren naar het concert aan de pastorie. Dorst gekregen van dit boeiende programma? Misschien is de historische kroegentocht in Schilde dan iets voor jou, aangevuld met oude caféspelen in het heemhuis. In Loenhout staat het jaarlijkse bloemencorso op het programma.

Mai Van Thillo, voorzitter van Erfgoed Voorkempen: ‘In de Voorkempen gaat Open Monumentendag nooit onopgemerkt voorbij. Monumenten zoals kerken, molens, hoeves, kastelen en forten kunnen vele verhalen vertellen. Deze veelzijdigheid leent zich ook dit jaar voor het Europese thema ‘inclusie’. Een volkscafé waar iedereen welkom is of een oude boerderij als locatie om samen te komen, aandacht voor toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers zoals bij het bloemencorso van Loenhout… Monumenten vormen oriëntatiepunten in onze omgeving en ons geheugen, ze doen ons stil staan bij andere tijden en andere mensen en weten ons samen te brengen.’ Meer info: https://www.erfgoedvoorkempen.be/erfgoed/agenda/open-monumentendag-2021-programma. (EM / Foto Erfgoed Voorkempen )

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten