• 18/05/2024

Devos uit Malle al zeker van paralympische medaille, Vandorpe wint makkelijk

MORTSEL – Na twee vlotte overwinningen zonder setverlies in de poulewedstrijden stond Laurens Devos uit Malle, ex-speler van Sokah Hoboken, tegenover de Nigeriaan Tajudeen Agunbiade in de kwartfinale van het paralympisch tafeltennistornooi (klasse 9).

De eerst set verliep erg gesloten en Laurens moest zelfs twee setballen redden. Bij zijn eerste mogelijkheid om zelf de set binnen te rijven, twijfelde Laurens niet: 13-11. De tweede kende een gelijkaardig verloop, maar nu was het de tegenstander die vier setballen redde. De vijfde was wel de goede: 13-11. In de laatste set kwam Laurens helemaal onder stoom. Hij domineerde de Nigeriaan en werkte het bij zijn eerste setbal meteen af: 11-5. Door de kwalificatie voor de halve finales is hij al zeker van een medaille, want de twee verliezers in de halve finales krijgen allebei brons. Al zal Devos, de titelverdediger op de Spelen en de onbetwiste nummer één van de wereld, wellicht enkel met goud tevreden zijn.

Jef Vandorpe (ITF 16, 20 jaar, zie foto) uit Niel heeft zich vlotjes geplaatst voor de tweede ronde in de singles van het rolstoeltennis. Het vijftiende reekshoofd versloeg de Oostenrijker Nico Langmann met 2-0 (6-4, 6-1). In de tweede ronde neemt Vandorpe het op tegen de Israëliër Adam Berdichevsky (ITF-26) of de Australiër Ben Weekes (ITF-32). De wedstrijd van Vandorpe, voorzien om 14 uur plaatselijke tijd, werd uitgesteld door de hitte (het is bijna 35 graden in Tokyo). Uiteindelijk ging ze om 20 uur van start. Vandorpe schreef zich enkele jaren geleden in aan de Topsportschool in Wilrijk en is student rechten aan de Universiteit Antwerpen. Vandorpe: ‘Dit zijn mijn eerste paralympische spelen. Dit is iets waar ik heel lang naartoe heb gewerkt. Om hier dan eindelijk te staan, is een geweldig gevoel. Iedereen is blij om hier te zijn. De sfeer is echt goed binnen het Belgisch team. De warmte en vooral de vochtigheid vergden wel wat aanpassing.’

‘ Mijn ouders waren zeer graag meegereisd. Zijn waren hun reis al jaren aan het plannen en zouden er een hele trip van gemaakt hebben. Ikzelf doe mijn eigen ding en speel mijn wedstrijden zoals altijd. Een leeg stadion oefent echter geen invloed uit op mijn prestaties. Bij het rolstoeltennis hebben we nooit veel toeschouwers dus voor ons verandert er niet zoveel. De organisatie is fantastisch hier. Op elke hoek, op een paar meter van elkaar, staat er een vrijwilliger. Japanners zijn heel punctueel. Het is een fijne omgeving om competitie te spelen. Alles wordt puik geregeld en je kan je puur focussen op datgene waar je moet op focussen. Mijn tornooi pak ik aan zoals elk ander tornooi. Ik ga wedstrijd per wedstrijd bekijken en mij focussen op mijn eigen spel en niet teveel met andere zaken bezig zijn en niet te ver vooruitkijken want anders zou het weleens snel mis kunnen gaan.’ Vandorpe neemt ook deel aan het dubbelspel. ‘Ik speel met Joachim Gérard, voor wie het al de vierde keer is dat hij er bij is. In 2016 won hij brons in het enkelspel. We zijn samen het vijfde reekshoofd. Daaruit zou je kunnen afleiden dat wij medaillekansen hebben maar eigenlijk is het ook hier hetzelfde verhaal: we moeten het match per match aanpakken. Er is veel concurrentie. We hebben al een paar keer samen gespeeld, ook de voorbije maanden en weken. We hebben samen kunnen trainen en we communiceren goed. In het enkelspel is hij een iets grotere favoriet voor een medaille dan ik.’ Gerard (ITF-3) is als derde reekshoofd vrij in de eerste ronde van het enkelspel. Hij opent zijn tornooi tegen de Amerikaan Casey Ratzlaff ITF-23) of de Fransman Frederic Cattaneo (ITF-21). (EM / BPC / Sporza / Foto FB)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten