Deurne heeft eerste tuinstraat, gouverneur aanvaardt klacht van oppositielid in Merksem
DEURNE – De Jan Olieslagersstraat is de allereerste tuinstraat in Deurne. Vanmiddag huldigde het district, in samenwerking met de Stad, water-link en Aquafin, de straat feestelijk in. Ook Erica Caluwaerts, schepen van openbaar domein, en Freddy Lorent (beiden Open Vld), districtsschepen voor straatbeeld, waren aanwezig.
In een tuinstraat wordt gestreefd naar het maximaal vergroenen van de straat door de bestaande verhardingen te vervangen door plantvakken, bomen, grasperkjes, klimplanten,…
De bewoners kregen de gelegenheid om de straat mee vorm te geven. Tijdens de participatiemomenten gaven bewoners feedback over de aanplantingen, het ondergrondse en bovengrondse waterbufferingssysteem, de locatie van de fietsnietjes, de parkeerplaatsen, het ontwerp van de straattuin (grasveld achteraan), de boomkeuze en het nieuwe rioleringsstelsel. Ook de verlichting werd vernieuwd.
Caluwaerts: ‘Dit project toont aan dat buurtbewoners met plezier meewerken aan het vergroenen en verblauwen van straten zodat het aangenamer vertoeven is.’ Lorent: ‘Door een mooie samenwerking tussen buurtbewoners en overheden is een grijze straat omgevormd tot een levendige groenblauwe straat met een prachtige groene hoek als ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners.’ Alle bewoners van de Jan Olieslagersstraat werden persoonlijk uitgenodigd. Aan elke voordeur werd aangebeld en iedere bewoner kreeg een goodiebag met een postkaart, een strip, twee herbruikbare bekers en een sticker. Tijdens het feest was er animatie voor jong en oud, zoals een knutselactiviteit en een live band. Iedereen leste zijn dorst aan de tank met kraantjeswater van water-link of genoot van limonade, een glaasje wijn of een mocktail.
Antwerps gouverneur Cathy Berx heeft Merksems districtsraadslid Bavo De Mol (Open Vld) gelijk gegeven na een klacht tegen het districtsbestuur (N-VA, Vooruit, CD&V). De Mol had voorgesteld om in een advies aan de stad te vragen om historische duiding bij het graf van nazicollaborateur August Borms te plaatsen. Districtsburgemeester Luc Bungeneers (N-VA) voerde de motie af wegens niet-ontvankelijk. Onterecht stelt de gouverneur nu. De Mol: ‘Het is tijd dat het bestuur kleur bekent. Wil men consequent zijn in het herdenken van de Tweede Wereldoorlog? Of wil men deze donkere pagina blijven verzwijgen?’
In een motie vroeg De Mol op de districtsraad van februari dat de wetenschappelijke adviesraad opnieuw bij elkaar zou worden geroepen om zich te buigen over het graf van August Borms en met passende oplossingen te komen. Op z’n minst zou er bekeken moeten worden om een bord met historische duiding over Borms’ collaboratieverleden aan het graf te plaatsen. De Mol beargumenteerde dat de huidige situatie inconsistent is met zowel de ambities van het district Merksem als de Stad Antwerpen op het vlak van herdenking. Het kwam echter niet tot een stemming. Volgens de gouverneur is het district wel bevoegd om advies te geven over het plaatsen van de duiding. Zij vernietigde de beslissing om de motie af te voeren.’
De Mol: ‘Vooruit en CD&V zijn in Kesterheide voor een bord met duiding. Dan verwacht ik dat ze dat in Merksem ook zijn. Conner Rousseau wil terecht geen fascistische leraar geschiedenis die de Holocaust ontkent (uitspraak in De Afspraak), dan neem ik aan dat hij ook geen afdeling wil die de nazicollaboratie ontkent. Jammer dat het zover moest komen. Ik hoop dat we na 80 jaar eindelijk kunnen erkennen dat er donkere hoofdstukken zijn in het verhaal van Vlaanderen en dat we niet nog meer tijd gaan verliezen om dat te erkennen. Borms werd twee keer ter dood veroordeeld en geëxecuteerd in april 1946. Zijn graf is sindsdien een bedevaartsoord voor extreemrechtse nationalisten. (EM / Foto FB)