• 17/06/2024

Derde OUTSIDE IN festival bij ARSENAAL/LAZARUS brengt diversiteit van kunst in beeld

MECHELEN – Van donderdag 6 tot en met zaterdag 15 april organiseren Stad Mechelen en ARSENAAL/LAZARUS voor de derde keer het OUTSIDE IN festival. Negentien nieuwe makers uit verschillende disciplines, in residentie bij RADAR Mechelen, zoeken het experiment op en tonen hun ‘work in progress’ op het podium van theater ARSENAAL/LAZARUS.

Björn Siffer (Groen), schepen voor cultuur: ‘OUTSIDE IN groeide vanuit een spontane synergie tussen ARSENAAL/LAZARUS en RADAR. Beide huizen werken samen rond talentontwikkeling en creëren kansen voor jonge kunstenaars uit alle hoeken van de wereld. Het festival brengt de diversiteit van kunst in beeld, biedt beloftevolle artiesten een platform en geeft hen de kans om in dat proces artistieke coaching en technische ondersteuning te krijgen.’

Dit jaar keren maar liefst negentien projecten van nieuwe makers zichzelf binnenstebuiten. Achter de schermen krijgen ze artistieke coaching, technische ondersteuning en feedback van professionals. Als toeschouwer maak je deel uit van het maakproces en beleef je de creaties van een nieuwe generatie kunstenaars vanop de eerste rij. Je kan er verspreid over zes dagen komen proeven en genieten van prille creaties van nieuwe makers die zich volop ontwikkelen in de stad. Makers met roots uit alle windstreken van de wereld zoeken hun weg in het Mechelse kunstenlandschap, wat een erg diverse festivaleditie oplevert met  theater, spoken word, muziek, dans, performance en beeldende kunst.

Elk seizoen ondersteunt RADAR artiesten, kunstenaars en creatievelingen in het ontwikkelen van hun eigen project. Deze projecten krijgen zakelijke en/of artistieke begeleiding, een financiële impuls om ze op weg te helpen, matchmaking met gelijkgezinden, netwerk en partners, ruimte voor hun maakproces en een ‘work in progress’ of eerste try-out in de stad. RADAR wil hen helpen tijdens hun zoektocht naar professionalisering en werkt hiervoor samen met de professionele kunstenpartners in de stad. Siffer: ‘Bovendien zetten we naast een toonkans tijdens OUTSIDE IN nog harder in op artistieke coaching van de makers. Dit jaar matchen we een jonge maker aan één professional die hen opvolgt voor, tijdens en na de ‘work in progress’.’

ARSENAAL/LAZARUS wil inzetten op kansen bieden aan jong talent om zich in een veilig kader te kunnen ontwikkelen. RADAR is een complementaire bondgenoot binnen de stad. Daarnaast biedt OUSTSIDE IN  de kans om makers onder de vleugels van organisaties als Moussem, d e t h e a t e r m a k e r en TransfoCollect een plek te bieden.

Stad Mechelen en ARSENAAL/LAZARUS hanteren ze tijdens deze editie het Pay-What-You-Can-principe (betaal wat je kan). Is het leven even te duur of heb je al langer tegenslag? Bezoekers kiezen zelf welk bedrag ze willen of kunnen spenderen voor een avondvullend programma. Kan je je een hogere ticketprijs veroorloven? Dan zorg jij ervoor dat anderen minder kunnen betalen. Tickets zijn te koop aan drie, zes, negen of twaalf euro. OUTSIDE IN is een samenwerking tussen RADAR  en ARSENAAL/LAZARUS, met de steun van Cultuurcentrum Mechelen.  Info: www.outsidein-podium.be.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten