• 19/07/2024

Deputatie bracht bezoek aan de vernieuwde Sint-Pieterskerk in Berlaar

BERLAAR – De deputatie van de provincie, bestaande uit Luk Lemmens, Mireille Colson, Jan De Haes (allen N-VA) en Kathleen Helsen (CD&V) bracht vanochtend een werkbezoek aan de gemeente Berlaar.

De delegatie besprak er enkele dossiers van provincie en gemeente, maar maakte verder ook kennis met de vernieuwde Sint-Pieterskerk in Berlaar-Centrum.

Normaal was ook de gouverneur daarbij geweest, maar Cathy Berx moest aanwezig zijn bij de bezoek van de koningin aan Oud-Turnhout. Later bracht zij toch nog een bezoek aan de kerk.

De gedeputeerden van de provincie Antwerpen werden ontvangen door het lokaal bestuur om samen een aantal belangrijke thema’s te bespreken.

In de Sint-Pieterskerk leidde burgemeester Walter Horemans (CD&V) er het gezelschap rond en leverde de nodige toelichting.

Volgens een legende over het ontstaan van Berlaar heeft de Sint-Pieterskerk haar plaats te danken aan twee vechtende beren.

De kerk staat daardoor niet in het midden, zoals dat vaak de gewoonte was, maar wel aan het uiteinde van het dorpsplein.

Opvallen deed deze kerk dus al van in het begin, waardoor het bouwwerk uitgroeide tot een onmisbaar onderdeel van het Berlaarse dorpszicht.

In 2019 besloot het lokaal bestuur de kerk een grondige opknapbeurt te geven, die men in het voorjaar van 2022 kon afronden.

Een renovatie van twee jaar lijkt lang, maar de vele details en het respect voor de historische toestand maakten het proces erg tijdrovend.

Al die inspanningen en het gedetailleerde restauratiewerk lonen echter, want heel wat betrokkenen bestempelen de vernieuwde Sint-Pieterskerk als één van de mooiste kerken uit de regio.

Je zou een Bijbel kunnen vullen met alle werken die uitgevoerd werden. Van de gevel die gereinigd en hersteld werd, over de glas-in-loodramen die gerestaureerd werden en de nieuwe dakbedekking tot het zware kruis en bijhorende windhaan die hersteld en verguld werden. Verder doet de sfeervolle buitenverlichting de kerk ook ’s nachts stralen.

Binnenin zijn het vooral de schilderwerken die je een sprookjeswereld doen binnen stappen. De witte kerkmuren van weleer werden overschilderd met een prachtig samenspel van pasteltinten. Het schilderwerk herstelde de binnenkant van de kerk daardoor weer naar de fase van 1920.

De totale renovatie van de Sint-Pieterskerk, met inbegrip van de buitenkant, de binnenkant en nieuwe sfeerverlichting, kostte 3 540 406,67 euro. De meeste werken werden daarbij voor ongeveer 80 procent gesubsidieerd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. In het totaal duurde de renovatie aan de binnen- en de buitenkant 4,5 jaar.

Kris MARTLE

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten