• 23/06/2024

Demir trekt miljoen uit om scheidingslijn Hoboken/Wilrijk te ontharden

HOBOKEN  –  Zuinig omgaan met water is altijd een goed idee. Maar om Vlaanderen op langere termijn structureel weerbaar te maken voor langere periodes van droogte is het van belang dat de investeringen van de Blue Deal op zoveel mogelijk plaatsen in Vlaanderen verder worden gezet. Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving, investeert één miljoen euro om op de scheidingslijn tussen Hoboken en Wilrijk komaf te maken met 7,5 hectare verharding ten voordele van ruimte voor water en groen.

Demir maak het geld vrij om 7,5 hectare verharding weg te breken en de Hollebeekvallei te herstellen. Dat is één van de weinig deels bewaarde beekvalleien doorheen de stad. De Hollebeekvallei komt nu ter hoogte van de Krugerstraat en de Antwerpsesteenweg in Hoboken, abrupt ten einde en verdwijnt onder de grond. Op termijn wordt heel de Hollebeek bloot gelegd.

De Hollebeekvallei is een groene zone rond de Hollebeek die loopt van het Schoonselhof in het zuiden tot aan de Zwaantjes in het noorden en die een natuurlijke scheidingslijn vormt tussen de districten Hoboken en Wilrijk.

Demir: ‘De slechtste maatregel tegen droogte, is pas wakker worden op het moment dat het droog is en er geen water meer uit de kraan komt. Vlaanderen pro-actief en structureel weerbaar maken tegen de klimaatverandering doen we met de Blue Deal die we sinds 2020 uitvoeren op het terrein. Vriend en vijand, maar ook menig expert bevestigt dat dit de weg is die we verder moeten bewandelen. Maar ja, het is een werk van lange adem. Vlaanderen is één van de Europese regio’s die het meest risico lopen op droogte en waterschaarste. Door telkens weer onze Blue Deal investeringen uit te breiden maken we Vlaanderen structureel weerbaar tegen de klimaatverandering.’

Concreet wordt via drie quick-wins bijkomende oppervlakte voor natte natuur en bufferruimte voor water gecreëerd:

*Waar de Hollebeek ondergronds werd gelegd zal ze heropend worden. Op die manier wordt er 1,8 hectare extra waterbuffering en groen in de stad gerealiseerd.

*Op korte termijn zal ook de uitgraving en her-ingebruikname gebeuren van een historische gracht in het recent geopende groengebied ‘De Blikvelden’. Ook zullen verschillende zones die vanuit de Hendriklei een verbinding maken met het park worden onthard.

*Via een derde quick-win wordt een waterbuffering voorzien voor het verzamelen van overstromingswater in de zone langs de Lageweg. De aanleg van deze waterbuffer kadert in de totale herontwikkeling met een tramstelplaats en een robuust waternetwerk.

Demir: ‘Om de Hollebeekvallei in al haar glorie te herstellen slaan we de handen in elkaar met de lokale partners. Ook bij hen leeft het besef dat strategisch investeren in meer groen en meer ruimte voor water en tegelijk afscheid nemen van verharding niet enkel een antwoord is op de klimaatuitdaging, maar ook voor hun inwoners en hun leefkwaliteit een grote meerwaarde is. Het fungeert als groene long en airco in hete zomers, maar zorgt bovenal ervoor dat water minder snel in de rioleringen verdwijnt.’ (EM / Simulatie kabinet Demir)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten