Demir tevreden met ingrepen in Vorselaar en Grobbendonk, brocantemarkt in Grobbendonk
VORSELAAR – In Vorselaar en Grobbendonk start de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in augustus met structuurherstel van de rivier de Aa. Het aansluiten van zeven oude meanderbochten en enkele kleinere ingrepen in en langs de rivier verbeteren de ecologische toestand. De Aa krijgt opnieuw een natuurlijke kronkelend traject en wordt waardevoller voor waterleven.
Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving : ‘Met de Blue Deal maken we onze waterlopen sterker zodat ze lange periodes van droogte en intense regenbuien aankunnen. Ook voor fauna en flora zijn deze ingrepen noodzakelijk. Een investering als hier in de Aa maken de omgeving aantrekkelijk voor al het waterleven, alle omwonenden én tillen ons klimaatadaptatiebeleid naar een hoger niveau.’ Door haar rechtgetrokken structuur is de rivier de Aa gevoelig voor het veranderende klimaat en verhoogt de kans dat ze uitdroogt of uit haar oevers treedt. Er zijn inspanningen nodig om de Aa gezonder te maken.
In Vorselaar en Grobbendonk zal de VMM het kronkelende patroon van de Aa herstellen door zeven oude meanderbochten opnieuw aan te sluiten. De rivier wordt zo’n 250 meter langer. Er gebeuren ook enkele kleinere ingrepen zoals het opbreken van buizen, het afgraven van oevers en aanpalende percelen en het creëren van gleuven in de oevers. Zo moet de kwaliteit van de leefomgeving voor fauna en flora verbeteren en krijgt water de ruimte die het nodig heeft. Demir: ‘Door het waterpeil, de grondwaterstand en de ecologie te monitoren, volgen we de impact van dit project nauw op.’
Dit project is deel van de Blue Deal van minister Demir. Het programma bevat meer dan 70 acties en 400 investeringen die focussen op minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik. Het herstel van de Aa valt onder de coördinatieopdracht van gouverneur Cathy Berx om de Kleine Nete en haar zijrivieren veerkrachtig te maken tegen toenemende droogte.
De werken starten op dinsdag 1 augustus en zullen eind dit jaar klaar zijn. De kostprijs bedraagt 460 000 euro. De VMM voert uit in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt. Het project draagt bij aan een Natuurinrichtingsplan dat in opmaak is voor de ruimere omgeving.
Het gebied ligt trouwens op het wandelnetwerk Kempense Beemden, waar je kan oeverlopen voor gevorderden. Je stapt langs beken en grachten of volgt de bochtige oevers van de Kleine Nete of de Aa. Zonder risico op natte voeten: in waterrijke natuurgebieden als Lovenhoek, Kindernouw of Schupleer houden vlonderpaden, houten bruggetjes en stapstronken je voeten droog. Met een beetje geluk spot je tussen het riet een ijsvogel of reiger, speurend naar een hapje. Ook graag een traktatie? Kies voor een karaktervolle kroeg of terrasje in de schaduw van een molen. Het wandelnetwerk bevat 325 kilometer knooppuntenroutes in Grobbendonk, Lille, Vorselaar en Zandhoven. Info: https://www.kempen.be/oeverlopen-de-vallei-van-de-nete-en-de-aa-op-wandelnetwerk-kempense-beemden
Op zondag 11 juni vindt de tiende editie plaats van de stemmige brocantemarkt in de idyllische omgeving van de Watermolen in Grobbendonk. De in stijl verklede brocanteurs presenteren hun charmante artikelen in mooi aangeklede standen aan de oevers van de Nete, in de schaduw van het kasteel. Oldtimers, een brassband, figuranten in belle époque outfit en een ambachtelijke orgeldraaier zorgen voor extra sfeer. Je kan alle indrukken laten bezinken op een terras en aan de vintage foodtruck. Het evenement begint om 9 uur. De toegang is gratis. (EM / Foto Kabinet Demir)