• 21/06/2024

Demir subsidieert werken in Stabroek, Geel, Kasterlee, Puurs, Schelle en L.O.

ANTWERPEN – De hevige regenval van de voorbije dagen zorgde her en der in Vlaanderen ervoor dat waterlopen uit hun oevers traden.

Dat bewijst de noodzaak aan voldoende ruimte voor water. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakt 50 miljoen euro vrij om extra buffer- en wachtbekkens aan te leggen of bestaande infrastructuur te verbeteren.

Buffer- en wachtbekkens spelen een cruciale rol om Vlaanderen te beschermen tegen overstromingen.

Daarom werden in heel Vlaanderen op strategische plaatsen wacht- en bufferbekkens aangelegd en dijken gebouwd met een totale capaciteit van 27 684 744 kubieke meter.

Demir: ‘De laatste jaren krijgen we te maken met extremere weersomstandigheden. Om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen die nieuwe realiteit met lange periodes van droogte afgewisseld door hevige regenval op korte tijd, maak ik deze legislatuur 50 miljoen euro vrij voor extra buffercapaciteit en betere bescherming van woongebieden. Vijftien miljoen daarvan wordt nog dit jaar geïnvesteerd.’

Op korte termijn worden op verschillende plaatsen in Vlaanderen meerdere maatregelen genomen om het overstromingsrisico in te perken.

In Puurs wordt het pompgemaal op de Vliet-Grote Molenbeek grondig vernieuwd. Er zijn maatregelen voorzien om naast de vermindering van het overstromingsrisico ook de ecologische kwaliteit van de waterlopen te verbeteren.

De renovatie van het pompgemaal Rode Weel op de Schijn in Stabroek is halfweg. Bovendien wordt er een installatie aangebracht met een nieuwe roosterreinigers.

Dit jaar wordt er een langgerekt overstromingsgebied aangelegd aan weerszijden van de Kleine Nete in Geel en Kasterlee (‘De Zegge).

Tenslotte zijn er nog vier werken die zullen worden uitgevoerd tijdens de rest van de legislatuur (2022 tot 2024):

*de renovatie van een laagspanningsinstallatie pompgemaal op de Benedenvliet in Schelle

*de aanleg van een dijk ter bescherming van de wijk Sneppelaar op de Grote Molenbeek in Puurs-Londerzeel

*het plaatsen van nieuwe roosterreinigers op de pompgemalen van Vliet en Zielbeek in Puurs

*de revisie van twee pompen in het pompgemaal Keetberg en van vier pompen in het pompgemaal Stenegoot op Antwerpen-Linkeroever. (EM / Op de foto: Zuhal Demir graaft mee aan het wachtbekken Zuunbeek in Sint-Pieters-Leeuw, foto kabinet Zuhal Demir)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten