• 24/06/2024

Demir maakt geld vrij voor toegankelijke natuur in Rivierenland en Ringparken

ANTWERPEN – Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving, investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een toegankelijkere natuur in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Een belangrijk aandeel gaat naar ‘Stad maken Over de Ring’, een verderzetting van de leefbaarheidsprojecten en stadsontwikkeling rond de ring van Antwerpen. Daarnaast gaat het ook onder meer over de versterking van de open ruimte in het Mechels Rivierenland.

Demir: ‘Via realisaties op het terrein zullen deze projecten bijdragen tot een betere omgevingskwaliteit in Vlaanderen. Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid coördineert deze strategische projecten. De bijkomende middelen maken de noodzakelijke coördinatie voor de komende drie jaar mogelijk en ondersteunen de slagkracht van de gebiedscoalities met kleinere lokale actoren op terrein.’

‘Met de strategische projecten wil Vlaanderen, voor het dertiende jaar op rij, de ambities van gebiedsgerichte en regionale samenwerkingen ondersteunen, en een impuls geven door een belangrijk deel van de kosten over te nemen. De middelen zijn een bijdrage in de coördinatiekosten. Het stelt de gebiedscoalities in staat om een professionele projectcoördinatie op te zetten om vooruitgang en resultaten op terrein te boeken.’ De projecten ontvangen elk 300 000 euro voor de komende drie jaar.

Het Mechels Rivierenland omvat het fijnvertakt rivierenlandschap van Dijle, Zenne, Rupel, Nete en de vele bijrivieren, centraal in de verstedelijkte Vlaamse Ruit. Sinds 2016 waait er dankzij de strategische projecten ORIOM 1 en ORIOM 2 een nieuwe wind door deze regio. Een structurele samenwerking met de vele gebiedsactoren werd uit de grond gestampt met de realisatie van een robuust open ruimte netwerk als doel. De Stad Mechelen en de gemeenten Boortmeerbeek, Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek en Zemst nemen enthousiast de fakkel over als initiatiefnemers van het nieuwe strategisch project. Hiermee is een nieuwe mijlpaal in de richting van een geconsolideerde, interbestuurlijke en geïntegreerde samenwerking bereikt.

Zeven ringparken en een Scheldebrug vormen een eerste fase van leefbaarheidsprojecten in de Antwerpse Ringzone, in uitvoering van het toekomstverbond en onder leiding van de intendant binnen een co-creatief proces. Dit proces staat onder stoom en draait op volle toeren. Met het strategisch project Stad maken Over de Ring werd dit proces de afgelopen drie jaar geflankeerd door een proces gericht op stadsontwikkeling rond die toekomstige Ringparken. Een verderzetting van het strategisch project moet garanderen dat beide processen hand in hand blijven gaan. Maar er zit nog veel in de pijplijn. Zo is er de geplande eerste iteratie van de Studie Stad Maken Over de Ring op basis van de voorontwerpen van de Ringparken en in relatie tot de studie naar extra overkappingen, het consolideren van haalbaarheidsonderzoeken en verkenningen in beleidsbeslissingen en samenwerkingsovereenkomsten voor de eerste pilootprojecten, de uitwerking van concrete projectdefinities, de vertaling van de visie in juridische bestemmingsplannen waar nodig, …  (EM / Op de afbeelding Ringpark Groenendaal – (copyright: Ontwerpteam Ringpark Groenendaal: BUUR part of Sweco – Latz – Greisch – Studio Woodroffe Papa) )

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten